„ЕМНЕЛ“: Сунцем штеде струју и штите околину

Соларни панел постављен на крову обезбеђује да је лети туширање бесплатно, а зими рачун за струју мањи и до 30 одсто

sunceХилда Лихт, електроинжењер, и Маринко Рудић Вранић, машински инжењер, одувек су се у раду руководили начелом енергетске ефикасности. У почетку, када су 2009. године основали фирму за пројектовање и инжењеринг система за грејање и за управљање системима за грејање, мало ко је разумео о чему они говоре. Али, када млади брачни пар објашњава да се добром регулацијом система за грејање могу постићи и уштеде до 30 одсто, то је свима јасније.

Када су пре извесног времена ангажовани да у једном двоспратном објекту у Будимпешти обезбеде грејање санитарне воде и када су успели то да ураде уз помоћ соларних колектора, преоријентисали су своју делатност.

– Код нас се генерално, а посебно на северу земље, сматра да соларна енергија није исплатива. Урадили смо претходну анализу и уверили се у супротно, каже Маринко Рудић Вранић за Економетар.

Од тада њихово предузеће „Емнел“ из Суботице производи соларне колекторе, а Хилда Лихт каже да им је често најтеже да потенцијалне купце убеде да су они произвођачи, а не дистрибутери туђе робе, те да све, од идејног решења до постављања колектора, раде сами уз помоћ још три сарадника.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: