JELENA GAVRILOVIĆ ŠARENAC: Empatija je zauzela prvo mesto na listi prioriteta

Kriza izazvana korona virusom pogodila je pojedinca i društvo u celini na mnogim nivoima, pa je samim tim zadatak komunikacija da osmisli pravi pristup svakom delu ciljnih javnosti.

Jelena Gavrilović Šarenac

Kao ključna tema i glavna vrednost odnosa prošle godine, empatija je stala na prvo mesto liste prioriteta kako komunikacijskih tema, tako i međusobne povezanosti. Svi smo želeli da čujemo na koji način brinemo jedni o drugima, da li smo odgovorni prema sebi i najbližima, kako podržavamo najslabije, kako pomažemo drugima i da li možemo još nešto da učinimo da se svi zajedno bolje osećamo.

To su bile glavne teme kojima smo se bavili, kako u komunikaciji sa eksternom i internom publikom, tako i u kampanjama na kojima smo radili. Transformaciju kroz koju profesija komunikacija i marketinga prolazi već nekoliko godina, pod direktnim uticajem digitala, korona kriza je ubrzala i dodatno pojačala. Proces digitalne transformacije nije više samo izbor, već je neophodna veština kojom su svi preko noći morali da ovladaju. Mediji koji svoje aktivnosti baziraju na internetu su ostvarili snažan rast. Bilo da su to portali ili društvene mreže mnogo poruka je prošlo kroz njihove sisteme. Baš zato što se vesti šire velikom brzinom, porasla je i ona druga, loša strana interneta – deljenje lažnih vesti, diskriminišućeg sadržaja i neproverenih informacija.

Ljudi su aktivniji više nego ikada u deljenju raznolikog sadržaja i koliko je dobro to što imamo lak pristup mnoštvu informacija, toliko se nalazimo pred ozbiljnim izazovom, jer veliki deo tih informacija može biti netačan i kada se nepromišljeno plasira u javnost, postaje izuzetno štetan. Komunikacija u Henkelu bazirana je na transparentnosti, odgovornosti i doslednosti. To nam pomaže da i u ovoj situaciji održimo dobar odnos sa svim svojim partnerima, različitim institucijama, kao i kupcima i potrošačima. U proteklom periodu smo dodatno razvili našu aktivnost na digitalu i sa strane marketinga i sa strane komunikacija, kako bismo u svakom trenutku bili dostupni našim kupcima, potrošačima i partnerima.

Podelite ovaj tekst: