UVOD U BIZNIS: Izgledi su nepovoljni

Kao da je bilo juče, 11. marta ove godine naš ministar finansija i privrede nam je najavio da će Misija MMF-a doći u Srbiju 8. maja, da će pregovori trajati dve sedmice, pa ako se sve uspešno okonča, onda bismo aranžman iz predostrožnosti mi imali već do kraja ovog juna. Čisto zbog našeg kredibiliteta, a ne zbog njihovog novca, jer nam kredit nije potreban.

Piše: Radojka Nikolić

Piše: Radojka Nikolić

I eto, dođe i ode Misija MMF-a, aranžmana nema i neće ga biti. Rekli su samo da će ponovo doći u septembru, a do tada predlažu da naše vlasti, od ekonomskih do monetarnih, pogledaju malo pažljivije spisak koji su nam ostavili. Spisak je poduži. U njemu ništa novo. Sve smo znali. Ukratko, analiza stanja: imamo slabu privredu i velike unutrašnje i spoljne neravnoteže. Preporuke: da bi se pokrenuo privredni rast potrebne su ambiciozne i opsežne strukturne reforme. I završna ocena o perspektivi srpske ekonomije: „Izgledi su nepovoljni“ – napisali su predstavnici MMF-a koji su nas proučavali i posmatrali dve majske nedelje.

I onda je odjednom počela zabrinutost na svim nivoima vlasti i razmišljanje o: antikriznim merama, rebalansu budžeta, smanjenju budžetskog deficita, štednji na budžetskim stavkama. Rešenja za izlaz iz sadašnje budžetske krize traže se kao da je juče počela i kao da sve to nije bilo jasno još kada je donet republički budžet, u novembru prošle godine.

A nije bilo tako davno… Baš smo se poradovali što ovogodišnji državni budžet stiže na vreme pred poslanike u Skupštinu, već u novembru, da mogu da ga detaljno pročitaju i razmotre, a ne uoči Nove godine, kako to kod nas biva. Svi su pohvalili Mlađu zbog toga. Budžet je razmatran i usvojen, ali je Fiskalni savet odmah pokazao rezervu: budžet za 2013. je nerealan. Jer, u budžetu nedostaje 25 milijardi dinara, odnosno 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) da bi bio ostvaren cilj da budžetski deficit bude 3,6 odsto BDP, pa će biti 4,2 odsto. Problemi se javljaju na strani prihoda koji će možda biti manji nego što je planirano, ali i na strani rashoda jer mogu biti veći nego što je planirano, ocenio je Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, još krajem novembra prošle godine.

„Pozdravljamo što je na strani rashoda predviđeno smanjenje izdataka za robe i usluge, ali je problem što iza toga ne postoje odgovarajuće mere koje bi to smanjenje učinile kredibilnim“, rekao je Petrović. Drugi veliki problem na koji je Fiskalni savet tada ukazao bile su subvencije „koje mogu da se otrgnu kontroli i da budu veće nego što su očekivane“. Treći deo su socijalna davanja koja će možda biti veća pošto će in acija biti veća nego što je u predlogu budžeta predviđeno. „Mi predlažemo da kvartalno pratimo kako će ministarstva da troše, da li će biti u svojim okvirima i da posle tri meseca možemo da reagujemo“, rekao je Petrović. Tako je Fiskalni savet, dakle još krajem novembra prošle godine, predložio da se praćenje izvršenja budžeta nastavi tokom čitave godine i da se Vlada obaveže na automatske mere u slučaju da rashodi budu povećani.

Kao što znamo, takvo praćenje izvršenja budžeta se nije dogodilo. I zato smo tu, gde smo. Dočekali smo da prođe pola godine od tog upozorenja Fiskalnog saveta, da stigne MMF da nam kontroliše knjige, da napiše svoje ocene i da nam kaže sve što nam je Fiskalni savet rekao još krajem novembra prošle godine. Samo je trebalo da predstavnici vlasti to čuju, da shvate, prihvate i počnu da realizuju. Ali, kao što se zna, realizacija je uvek bila naš najveći problem. Pa, kad nisu poslušali naš Fiskalni savet na vreme, neka sada slušaju MMF. Mogu i Svetsku banku. Nama je odavno omiljen slogan – „Svetsko, a naše“.


U ovom broju još i …

 • FIAT TALENT POOL PROGRAM: Šansa za mlade inženjere
 • DODELJENO 12 PRESTIŽNIH MBA STIPENDIJA USPEŠNIM SRPSKIM MENADŽERIMA: Stipendije za najbolje
 • PRIVREDNA KOMORA SRBIJE ZA SUŠTINSKE REFORME: Sistemsko rešavanje urgentnih problema
 • UNIKA OSIGURANJE OSTVARUJE CILJEVE POSTAVLJENE DO 2020. GODINE: Dobar start u 2013. i dinamičan rast
 • BRITISH AMERICAN TOBACCO: KAKO BI IZGLEDAO SVET BEZ LEGALNE DUVANSKE INDUSTRIJE: U svetu nelegalno prodato 600 milijardi cigareta u 2012.
 • DIRK OLIN, EKSPERT U OBLASTI DRUŠTVENO ODGOVORNOG POSLOVANJA, GOSTOVAO U BEOGRADU: Sunce najbolje dezinfikuje
 • XYZ PREMIUM FASHION STORE: Modno veče za pristupačni luksuz
 • KOMERCIJALNO TRŽIŠTE NEKRETNINA U BEOGRADU I REGIONU: Oporavak uvek dolazi posle krize
 • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (15): Definišite moć klijenata
 • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (5): Uživanje u poslu
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2013.
Podelite ovaj tekst: