ITALIJA: Firenca – renesansna i bogata cvetna lepotica

Nekada važno finansijsko i ekonomsko središte, Firenca je do danas ostala riznica umetnosti, arhitekture i očuvane renesansne ambijentalne celine. Zato su posebna vrednost grada brojni kulturno-istorijski spomenici i zgrade po kojima se Firenca ubraja u turistički najpoznatije gradove sveta a godišnje je poseti oko milion turista

Zalazak sunca snimljen sa mosta Ponte Vekio

Zalazak sunca snimljen sa mosta Ponte Vekio

Mnogo je mesta na svetu na kojima se može pratiti predivna slika zalaska sunca. Jedno od tih sigurno je most Ponte Vekio (Stari most) u Firenci. Kad god da naiđete u sumrak, po lepom prolećnom, letnjem ili jesenjem danu, jedva ćete uspeti da uhvatite mesto na čuvenom mostu, sa kojeg možete nekoliko minuta da uživate u zlatno-purpurnim nijansama zalaska velike “lopte”. Mnoštvo turista se uvek tiska iz istog razloga – da snimi zalazak sunca koji na dobroj fotografiji izgleda kao malo umetničko delo. Nekada su za to služili specijalni objektivi fotoaparata, a otkad su svet osvojili mobilni telefoni sa dovoljnim brojem megapiksela, većina “snimatelja” drži svoje mobilne aparate i škljoca. Naravno, “selfi” se podrazumeva.

U svakom slučaju, i pre i posle tog “filmskog” zalaska sunca, most Ponte Vekio ne gubi na privlačnosti i neizbežan je deo turističke ponude italijanske Firence. Za taj most će vam turistički vodiči odmah ispričati tri važna detalja.

Prvi je da se na neobičnom mostu Ponte Vekio i danas radi i živi, jer je prenatrpan zlatarama i draguljarnicama. U prošlosti, u 17. veku, dok su još vladali moćni Mediči, na mostu Ponte Vekio živeli su i radili mesari, koji su proterani zbog izgradnje čuvenog Koridoro Vasarijano (Corridoio Vasariano), svojevrsnog prolaza hodnika koji je duži od jednog kilometra, a koji i danas spaja Palaco Vekio i Palaco Piti, odnosno staru i novu rezidenciju.

Drugi detalj koji neće propustiti turistički vodiči da naglase je iz savremenije istorije: jedino su Ponte Vekio poštedeli bombarderi savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu, kada su u proleće 1945. godine porušili sve mostove na reci Arno koja prolazi kroz Firencu.

I treći detalj koji redovno pominju turistički vodiči, aktuelan je u svim vremenima a posebno danas: jedna od starih priča kaže da je upravo na ovom mostu, Ponte Vekio, nastao pojam stečaja odnosno bankrota. Naime, kad trgovac više ne bi mogao da plati svoje dugove za poreze i takse, klupa (italijanski banco) na kojoj je prodavao svoje proizvode, bila bi slomljena. To su radili gradski vojnici, zaduženi za represivne mere prema neplatiši, i onda bi objavili da je izvršen bankoroto (bancorotto), odnosno da je slomljena klupa. Pošto nije imao čime više da trguje, prodavac je – bankrotirao.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Brže do jeftinijih kredita
  • „Nova energija” u novom pogledu na svet
  • U postrojenje za prečišćavanje gasa uloženo više od 30 miliona evra
  • Više znanja o tokovima novca
  • Dualno obrazovanje prioritet Vlade i privrede
  • EBRD podržava reforme u Srbiji
  • NAJNOVIJA ANALIZA FISKALNOG SAVETA Problem su nereformisana javna i državna preduzeća
  • REZULTATI ANKETE KOMPANIJE VISA INC. NA OVOGODIŠNJOJ BLOGOMANIJI Jednostavnija e-kupovina i veći izbor
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (2) Marketinški ciljevi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2016.
Podelite ovaj tekst: