GODINA 2013. IZ UGLA STATISTIČARA I PRIVREDNIKA: Nije Srbija jedna firma

Dobri rezultati koje je statistika evidentirala, kada je reč o povećanju izvoza i industrijske proizvodnje, uglavnom su posledica poslovanja Fijata. U preostalih 11.000 malih, srednjih i velikih preduzeća nema razloga za slavlje, jer su uglavnom prezadužena, što znači da i dalje otežano posluju i teško dolaze do kredita

nije-srbija-jedna-firmaSlavodobitno, kako to uvek u Srbiji biva, ovdašnji državni zvaničnici diče se rezultatima koje objavljuje zvanična statistika, a po kojima je izvoz za četvrtinu veći od prošlogodišnjeg, a industrijska proizvodnja porasla 5,7 odsto u avgustu ove, u odnosu na avgust 2012. godine. Ipak, zbog ovih dostignuća u Nemanjinoj 11 se ne toči šampanjac i ne slavi izlazak iz krize, već stižu upozoravajući tonovi da je Srbija pred bankrotom. Kreatori ekonomske politike vrlo dobro znaju da naša zemlja i dalje ima značajan jaz u spoljnoj trgovini, pa je do kraja jula za 2,6 milijardi više robe uvezeno u Srbiju nego što je izvezeno.

Takođe, najveći izvoznici su ujedno i veliki uvoznici, a generalno, rastu izvoza i industrijske proizvodnje najviše je doprinela jedna firma – Fijat automobili Srbija (FAS).

„Kad se od ukupnog izvoza oduzme efekat Fijata, rast je svega 3,7 odsto“, tvrdi Milan Knežević, potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća. U tom poslu, međutim, država nije zaradila nijedan jedini dinar, upozorava naš sagovornik.

– Srbija je dosad u Fijat uložila oko 860 miliona evra. Prema nekim procenama, neto devizni priliv od prodaje Fijatovih automobila iznosi oko 150 miliona evra, što je nešto malo manje od 0,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Takođe, Fijat je oslobođen plaćanja poreza, čak i na zemljište. Sve to znači, da smo kao poreski obveznici, kad je o ovom poslu reč, i dalje u debelom minusu. Takođe, dogodine će se efekat proizvodnje u Fijatu iscrpiti, pa to neće uticati na ekonomski rast. Jer dilerski krugovi širom sveta, što je inače praksa kad se proizvede novi model automobila, već su napunili svoje maloprodajne objekte. To znači da nećemo imati na čemu da baziramo svoj rast – ističe Knežević.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MINISTARSTVO PRIVREDE UPOZORAVA: SIEPA PRAVILA PROPUSTE: Subvencije bez adekvatne kontrole
  • “EVROPSKE REGIJE I GRADOVI U ZALETU ZA 2020.”: Srbobran u Briselu
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (2): ”Spolja kalaj, unutra belaj”
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (8): Jednostavno ili složeno poslovanje
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2013.
Podelite ovaj tekst: