ISKUŠENJA INTERNET EKONOMIJE: Zastoj na “Putu svile”

Elektronska trgovina je sve popularnija, ali i bogom dana za kriminalce svih vrsta

zastoj-na-putu-svileAmerička federalna policija (Ef-Bi-Aj) je početkom oktobra saopštila da je postigla veliki uspeh. Uhapsila je i podigla optužnicu protiv Ras Vilijema Ulbrihta (29), Teksašanina sa boravištem u San Francisku. U optužnici je poduži spisak krivičnih dela, među kojima su i trgovina narkoticima, kompjutersko hakovanje i pranje novca. Zaprećena kazna: doživotna robija.

U prvi mah nije baš bilo jasno zašto je on “krupna zverka”, ali to je počelo da se raspliće kad je objašnjeno da je on, ustvari, lik koji se na internet forumima predstavljao kao “Dread Pirate Roberts” (“Strašni pirat Roberts”), što je inače lik iz jednog filma, ali u ovom slučaju to je bio pseudonim osnivača i vlasnika “Puta svile” (Silk Road), internet sajta koji se najbolje može opisati kao “Ibej za kriminalce”.

Šifrovana komunikacija

“Put svile” je bio ne mali akter internet ekonomije: njegov promet od osnivanja, sredinom 2011, procenjuje se na oko 1,2 milijarde dolara. To nije bog zna šta, ako se uzme u obzir da je promet “Amazona”, najveće virtuelne robne kuće, 64 milijarde, a “Ibeja”, glavnog onlajn bazara, 14 milijardi. Ali je značajno ako se zna da je “Silk Road” operisao na “tamnoj strani interneta”: korisnici su mogli da mu pristupe samo uz pomoć “Tor” softvera koji omogućava šifrovanu komunikaciju (i maskira adrese i lokacije), a plaćanja da vrše samo “bit koinom”, virtuelnom monetom koja cirkuliše samo internetom (a u konkretnu valutu se pretvara u specijalnim menjačnicama).

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MINISTARSTVO PRIVREDE UPOZORAVA: SIEPA PRAVILA PROPUSTE: Subvencije bez adekvatne kontrole
  • “EVROPSKE REGIJE I GRADOVI U ZALETU ZA 2020.”: Srbobran u Briselu
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (2): ”Spolja kalaj, unutra belaj”
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (8): Jednostavno ili složeno poslovanje
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2013.
Podelite ovaj tekst: