DARKO MATIJAŠEVIĆ, EXECUTIVE GROUP: Digitalizacija kreira budućnost

Živimo u vreme kada je tržište komunikacija složenije i dinamičnije nego ikada ranije, a fokus potrošača veoma podeljen. Međutim, upravo ovakve okolnosti donose i određene prednosti za PR industriju. Kompanije polako shvataju da se moraju osloniti na inovativne komunikacione strategije kako bi povratile poverenje svih na tržištu

Darko Matijašević

Executive Group je jedna od većih PR agencija na srpskom tržištu, ima značajne klijente, osvojila je važne nagrade i ostvarila brz tržišni rast od 2002. godine kada je osnovana. U intervjuu za Magazin Biznis, pitali smo Darka Matijaševića, generalnog direktora i osnivača Executive Group, za ocenu ekonomskog i biznis okruženja u Srbiji danas. Naš sagovornik ističe da moramo biti daleko inovativniji i mnogo agilniji u privlačenju vodećih svetskih kompanija, jer one u sebi imaju izraženu razvojnu komponentu koja je od enormnog značaja za razvoj lokalne privrede i ljudskih resursa.

– Pozitivan aspekt ekonomskog okruženja može se naći u činjenici da bar za sada nema pretnji od dužničke krize i velikih lomova koje viđamo u mnogim evropskim zemljama. Sa druge strane, za održiv razvoj zemlje direktne strane investicije su od presudnog značaja. Zabrinjavajuće je da su i kvalitet i nivo investicija u dramatičnom padu u poslednjih nekoliko godina. Većina investitora u poslednje vreme dolazi zbog značajnih subvencija za zaposlene i jeftine radne snage.

• A kako u tome prolazi PR delatnost u Srbiji i sa čim se suočava?

– Globalna ekonomska kriza uticala je na poslovanje svih aktera na tržištu, što se definitivno odrazilo i na PR industriju u Srbiji. Kompanije su postale obazrivije u pogledu potrošnje i ulaganja, pažljivije kreiraju svoje budžete i prilagođavaju poslovne strategije situaciji na tržištu. Sa druge strane, mediji kao jedan od osnovnih kanala komunikacije, usmereni su uglavnom na teme koje se bave krizom. U toku je i predizborna kampanja, te su stoga u fokusu političke teme, čime se i prostor u medijima znatno sužava za plasiranje informacija. Takođe, živimo u vreme kada je tržište komunikacija složenije i dinamičnije nego ikada ranije, a fokus potrošača veoma podeljen.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: