KATARZYNA SOSIN, VISA CIS&SEE: Srbi vole “plastični” novac

Na srpskom tržištu aktivno je 2,69 miliona Visa kartica, ukupna potrošnja prelazi četiri milijarde dolara godišnje, od čega se 1,268 milijardi dolara potroši na POS terminalima. To Srbiju čini jednim od najrazvijenijih tržišta u grupi od čak 17 zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza i država ex-YU

Katažina Sosin

Katažina Sosin

Kompanija Visa Inc. ove godine obeležava tri decenije poslovanja na Balkanu. Prvu karticu je, u ondašnjoj SFRJ, izdala Jugobanka 1983. godine. U razgovoru za Magazin Biznis Katažina Sosin (Katarzyna Sosin), general manager VISA CIS&SEE, koja je boravila nedavno u Beogradu, sumirala je rezultate i govorila o očekivanjima ove kompanije za poslovanje u Srbiji. Ona ističe da je za kompaniju Visa Srbija veliko i važno tržište, sa odličnim rezultatima:

– Već tri decenije smo na liderskoj poziciji, a uspeh je utoliko veći ukoliko se u obzir uzmu ekonomski i politički izazovi kroz koje je zemlja prošla. Visa je u Srbiji vodeća platna kompanija u pogledu broja kartica, potrošnje putem kartica, kao i broja transakcija, a udeo na tržištu je oko 65 odsto. Visa trenutno sarađuje sa 28 banaka u Srbiji: 27 izdavalaca, 11 POS i četiri operatera za elektronsku trgovinu. Visa kartice prihvaćene su na više od 49.000 prodajnih mesta širom zemlje, dok je gotovinu moguće podići sa oko 2.500 bankomata. Trend porasta upotrebe kartica prisutan je na mnogim tržištima koja su u mojoj nadležnosti i Srbija ne zaostaje za zemljama regiona, čak je po nekim pokazateljima među najnaprednijima.

• U kojim zemljama SEE regiona očekujete najveći rast?

– Srbija je naše najveće i veoma značajno tržište na kome očekujemo veliki napredak, ali isto tako ne zanemarujemo ni Bosnu i Hercegovini, Crnu Goru, Makedoniju, koja su manja tržišta. Zajednički cilj Visa-e za sve te zemlje je povećanje upotrebe i potrošnje putem platnih kartica. Veoma smo optimistični kada pravimo planove za region jugoistočne Evrope.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: