КОМПАНИЈА “ФИНАНС“ ИЗ РУМЕ: Кључ успеха – опрема по мери пчелара

Брачни пар Кордић је комплетно пословање ускладио према захтевима Европске уније. Зато данас извозе у Румунију, Мађарску, Бугарску, Грчку, Италију, Немачку. Сада освајају пчеларе у Аустрији. Имају своје фирме кћерке у Хрватској, Мађарској и Немачкој. То им је потребно да би били стално присутни на тржиштима тих земаља и да би се боље позиционирали

Сузана и Властимир Кордић

Предузеће “Финанс“ из Руме послује више од две деценије. Почели су са производњом витрина за угоститељство а онда се прешалтовали на опрему за пчеларе. То им добро иде. Данас не само да центрифугама, хомогенизаторима и топионицима и другом опремом снабдевају домаће тржиште, већ и извозе. Комплетно пословање ускладили су према захтевима Европске уније. Зато данас извозе у Румунију, Мађарску, Бугарску, Грчку, Италију, Немачку. Сада освајају пчеларе у Аустрији. Имају своје фирме кћерке у Хрватској, Мађарској и Немачкој. То им је потребно да би били стално присутни на тржиштима тих земаља и да би се боље позиционирали. Ван граница Србије ради по један запослени, што је за сада довољно.

У програм производње опреме за пчеларе ушли су готово случајно. Првим производима које су пласирали муштерије су биле задовољне а они су наставили и брзо спознали да је ту пласман сигурнији а наплата боља него код угоститеља.

А све је почело зато што почетком деведесетих година од плата у друштвеном и државном сектору није могло добро да се живи. Зато су се Сузана Кордић, медицинска сестра, и супруг Властимир, по струци бравар, окренули приватном бизнису. Производили су прво витрине за грејање и хлађење у угоститељству. Стална муштерија питала их је 2000. године да направе центрифугу за врцање меда. Произвели су је и сви су били задовољни. Данас се опремом за угоститељство баве само када нешто затреба старим купцима.

Послови су у компанији подељени: Властимир брине о производњи а Сузана о маркетингу, продаји и набавкама. Она је и ПР компаније.
Погони „Финанса“ налазе се у Руми, у породичној кући. Пословни простор је проширен пре неколико година. Тада су откупили суседни плац да би могли да удовоље све већим захтевима купаца и прошире производњу. Запошљавају 20 радника. Плате су редовне и веће од просека. Сталну сарадњу имају са још пет коопераната. То су стругари, електроничари који помажу код израде центрифуга. Основни производ су центрифуге за врцање меда. Производе више модела за три или четири рама из кошница. Ту је и сва друга пратећа опрема за филтрирање меда, извлачење влаге из њега, па за прављење погача за исхрану пчела. У асортиману су и топилице за восак, машине за прављење сатних основа. То су веће машине које производе од 15 до чак 50 килограма основа на сат. Нуде и бројне ситније алате који су неопходни пчеларима. Цене су од неколико евра па до 28.000 евра.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПETAР ПOПOВИЋ, ИЗВРШНИ ДИРEКTOР ЗA ПOСЛOВНE КOРИСНИКE TEЛEКOMA СРБИЈА: БизПaкeт олакшава пословање
  • ПОБЕДНИЦИ СЕДМЕ ИЗЛОЖБЕ ТОРТИ И КОЛАЧА У НИШУ: Млада фирма осваја признања
  • ИЗВОЗ ДОМАЋИХ ВИНА НА ТРЖИШТЕ ЕУ: Војвођанска вина на европској мапи
  • EСРA ГEЗMИШ, ДИРEКTOРКA ПРOJEКTA СAJMA TEКСTИЛA У БEOГРAДУ: Сајам текстила од ове године у српској престоници
  • ЗАШТО ЈЕ РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИШТВА ВАЖАН ЗА СРБИЈУ: Дoмaћи прoизвoђaч у свeтској клaси
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (3): Приватне марке у порасту
  • Следећи број Економетра излази 4. априла 2017.
Podelite ovaj tekst: