У ПОСЕТИ РАДИОНИЦИ ЗА ИЗРАДУ ТОРТИ И КОЛАЧА „DESSERT“ ЧАЧАК: Две генерације у породичном бизнису

Зорица Селаковић је пре 27 година почела да производи торте и колаче и да гради бренд тако што је ставила праве материјале: путер а не маргарин, праве орахе, лешнике и бадеме а не замену, праву чоколаду а не сурогат… Данас је то развијен породични бизнис у који су укључене ћерке Марија и Ана, које су предавачи у школи за посластичарство и које представљају другу генерацију у фирми „Десерт“

Зорица Селаковић са ћеркама Маријом и Аном: Успешне у послу у којем препрека има на сваком кораку

Највећа торта коју је направила у свом животу Зорица Селаковић, власница и директорка Радионице за израду торти и колача „Десерт“ (Dessert) Чачак, имала је око 1,7 тона и представљена је најширој јавности крајем новембра 2015. године у београдском шопинг центру Делта сити. Била је то хуманитарна акција, организована са познатом марком за прање посуђа „Fairy“, а торта величине девет са седам метара, урађена је према дечјем цртежу. Све је припремљено у производним погонима „Десерта“ у Чачку, па је торта само „склапана“ у Београду, а изненађени су били сви – од организатора до грађана који су куповали по парче укусне посластице и новац остављали у хуманитарне сврхе…

– Та торта је за мене била највећи изазов и врхунац успеха у послу. Толико сам желела тај посао јер, или се некоме пружи шанса да уради нешто тако велико или не – рекла нам је Зорица Селаковић када смо је посетили средином фебруара у њеним пословним просторијама у Чачку и разговарали за Економетар.

Наша саговорница се присећа да су људи из агенције која је посредовала у томе, били прилично сумњичави да ли „Десерт“ може да уради такву торту, пошто је конкуренција пријављених за израду била велика. Међутим, Зорица је била толико упорна да добије посао, јер је, како каже, одмах замислила и видела како може таква торта да се уради.

– Вероватно сам ту своју замисао толико уверљиво испричала њима да су одмах схватили да ми то можемо да урадимо. Торта је комплетно урађена у нашој радионици у Чачку: Радило ју је 26 жена и правиле смо је пуних 16 сати. Само склапање у холу Делта ситија трајало је шест сати. Организатори су били презадовољни, примала сам честитке са свих страна. Нико од произвођача торти у Србији до сада тако нешто није направио – каже Зорица Селаковић.

Зорица Селаковић испред торте у Делта ситију, новембра 2015.

Нема сумње да је таква подвиг-торта донела додатну популарност Радионици за израду торти и колача „Десерт“ Чачак, али када се погледа у прошлост и сазнају препреке кроз које је током 17 година пролазила и фирма и Зорица са својим двема ћеркама, онда би детаљи из њихових невероватних животних ситуација пре личили на теленовелу него на реалност. Чак и да жели да преко неких личних драма пређе и да их заборави, Зорица Селаковић не може да занемари следеће чињенице. Прва је да је у ондашњој Југославији 1990. године регистровала радионицу за производњу торти и колача без продајних објеката (посластичара или продавница), успешно се развијала, изградила производне погоне и савремено их опремила, запошљавала око 50 радника, легално пословала уз плаћање свих дажбина држави, имала породицу – супруга и две ћерке Марију и Ану. А онда је на самом крају 2006. године, у децембру, уследио шок – брачни бродолом због кога она, повређена супруговим неверством, напушта кућу и своје производне погоне и одлази у бараку – без опреме и грејања. Али, са истим брендом – „Десерт“.

Тако је у развој своје фирме по други пут кренула крајем децембра 2006., односно у јануару 2007. године. Оно што је тада Зорици дало ветар у леђа је околност да је већина радника кренула са њом, па је то њу мотивисало да ради даље и да подиже кредите:

– У том моменту имала сам 17 година рада моје фирме „Десерт“ и запослене. Пошто сам опет почела испочетка, финансирала сам се искључиво банкарским кредитима, јер сам морала да узмем нову опрему. Наиме, фирма „Десерт“ је имала велики рејтинг и то се морало одржати. Тада сам узела нови кредит од 120.000 евра, иако сам већ отплаћивала кредит од 100.000 евра за дотадашњи развој фирме.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПETAР ПOПOВИЋ, ИЗВРШНИ ДИРEКTOР ЗA ПOСЛOВНE КOРИСНИКE TEЛEКOMA СРБИЈА: БизПaкeт олакшава пословање
  • ПОБЕДНИЦИ СЕДМЕ ИЗЛОЖБЕ ТОРТИ И КОЛАЧА У НИШУ: Млада фирма осваја признања
  • ИЗВОЗ ДОМАЋИХ ВИНА НА ТРЖИШТЕ ЕУ: Војвођанска вина на европској мапи
  • EСРA ГEЗMИШ, ДИРEКTOРКA ПРOJEКTA СAJMA TEКСTИЛA У БEOГРAДУ: Сајам текстила од ове године у српској престоници
  • ЗАШТО ЈЕ РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИШТВА ВАЖАН ЗА СРБИЈУ: Дoмaћи прoизвoђaч у свeтској клaси
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (3): Приватне марке у порасту
  • Следећи број Економетра излази 4. априла 2017.
Podelite ovaj tekst: