ПАУЛОВНИЈА, НОВА ВРСТА ДРВЕТА У НАШОЈ ЗЕМЉИ: Добра зарада од специјалног дрвета

Пауловнију су неки почели да саде из радозналости да би убрзо повећали број садница јер је реч о биљци која се лако гаји. Ово дрво након обраде не нападају штеточине, не трули, лако је за обраду, а кубни метар, за индустрију намештаја, продаје се по 180 евра

Стеван Бошњак и Миливој Стефановић са пресеком дрвета пауловнија

Последњих неколико година, у двориштима многих домаћина у околини Суботице, могуће је видети необичну биљку, изузетно високог стабла и огромних, срцоликих листова. То је пауловнија, биљка која је код нас дошла из југоисточне Азије, односно из Кине, али њен брзи раст и крупни листови не чине је погодном само за украс. Засади пауловније шире се по Србији, али и на читавом Балкану, а своју популарност биљка дугује чињеници да је реч о изузетно квалитетном, исплативом и отпорном дрвету.

„Пауловнија је млада биљка на нашем терену, ми смо увоз хибридних садница започели пре шест година. Увоз и дистрибуцију садног материјала радимо из Бугарске која је центар пауловније за Балкан”, објашњава Стеван Бошњак, директор и власник „А&С УНИОН“, фирме из Суботице која је међу првима код нас почела да се бави дистрибуцијом садног материјала пауловније. Сваки купац саднице добија сертификат да се ради о биолошком материјалу произведеном у лабораторији, и да је добијена хибридна садница, односно млада биљка која носи најбоље карактеристике своје врсте. Увози се хибрид пауловнија белисиа, која има многе предности у односу на друге хибриде.

„У односу на друге дрвне врсте, пауловнија има многе предности. Одлично је огревно дрво јер развија 4.800 килокалорија, што је у рангу мрког угља, иза себе оставља 0,5 одсто пепела код сагоревања, а тачка паљења од 440 степени Целзијуса чини је изузетно ватроотпорном. Ово дрво након обраде не нападају штеточине, не трули, изузетно је лагано и лако за обраду, а са друге стране отпорно па је због тога одличан изолатор, изузетно тражено у бродоградњи и индустрији намештаја. Ту је и највећа добит јер се кубни метар дрва продаје за 180 евра. Са једног хектара засада могуће је добити 600 до 900 кубних метара дрвета, набраја Миливој Стефановић, стручни сарадник „А&С УНИОН“-а.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПETAР ПOПOВИЋ, ИЗВРШНИ ДИРEКTOР ЗA ПOСЛOВНE КOРИСНИКE TEЛEКOMA СРБИЈА: БизПaкeт олакшава пословање
  • ПОБЕДНИЦИ СЕДМЕ ИЗЛОЖБЕ ТОРТИ И КОЛАЧА У НИШУ: Млада фирма осваја признања
  • ИЗВОЗ ДОМАЋИХ ВИНА НА ТРЖИШТЕ ЕУ: Војвођанска вина на европској мапи
  • EСРA ГEЗMИШ, ДИРEКTOРКA ПРOJEКTA СAJMA TEКСTИЛA У БEOГРAДУ: Сајам текстила од ове године у српској престоници
  • ЗАШТО ЈЕ РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИШТВА ВАЖАН ЗА СРБИЈУ: Дoмaћи прoизвoђaч у свeтској клaси
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (3): Приватне марке у порасту
  • Следећи број Економетра излази 4. априла 2017.
Podelite ovaj tekst: