УСПЕШНО ПОСЛОВАЊЕ АРАНЂЕЛОВАЧКОГ ПРЕДУЗЕТНИКА: Корак по корак до породичне фирме

Жикица Стојановић 2009. године основао породичну фирму „Ексил Про“ и производи широк асортиман материјала за грађевинаре. Прошле године повећао производњу са 6.000 на 10.000 тона а планира да подигне нови погон и плантажу воћа

Жикица Стојановић са супругом Мајом

У родним Рудовцима економиста Жикица Стојановић (42), као младић бавио се овчарством са члановима породице, оцем Љубодрагом, мајком Милунком и дедом Миланом.

– Имали смо стадо оваца расе „виртемберг“ које је с јагањцима бројало око 140 грла – каже Жикица за Економетар. Овце су пландовале на нашим пашњацима површине 13 хектара, па за исхрану нисмо имали трошкова – вели наш саговорник.

Са рођаком Душаном, Жикица је у Рудовцима отворио Пољопривредну апотеку. Запослили су и једну радницу. Неке вајде није било, што због цена и конкуренције, па је посао наставио само Душан.

– Моја мајка се дуже време бавила продајом трикотаже, па смо у Аранђеловцу отворили бутик. Како је био лоциран ван главне улице, купаца је било мало. Али, ја сам „профитирао“. У бутику је радила моја девојка Маја, којом сам се оженио. У срећном браку имамо сина Косту (12) и ћерку Иву (8) – са осмехом каже Стојановић.

На Вишој пословној школи у Београду, Жикица је стекао сертификат, који му је био неопходан за отварање Књиговодствене агенције. Тај посао радио је само три месеца у једној аранђеловачкој Конфекцији женске одеће. Напустио је фирму, јер није могао да подноси свакодневну непримерену комуникацију власника са запосленим радницама.

– Нови посао добио сам у фирми „Диа Мерц“ д.о.о., чија је делатност била велепродаја боја и лакова. У њој сам провео пет година и стекао значајна радна искуства. Давнашња ми је била жеља да оснујем породичну фирму, али нисам имао довољно капитала.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПETAР ПOПOВИЋ, ИЗВРШНИ ДИРEКTOР ЗA ПOСЛOВНE КOРИСНИКE TEЛEКOMA СРБИЈА: БизПaкeт олакшава пословање
  • ПОБЕДНИЦИ СЕДМЕ ИЗЛОЖБЕ ТОРТИ И КОЛАЧА У НИШУ: Млада фирма осваја признања
  • ИЗВОЗ ДОМАЋИХ ВИНА НА ТРЖИШТЕ ЕУ: Војвођанска вина на европској мапи
  • EСРA ГEЗMИШ, ДИРEКTOРКA ПРOJEКTA СAJMA TEКСTИЛA У БEOГРAДУ: Сајам текстила од ове године у српској престоници
  • ЗАШТО ЈЕ РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИШТВА ВАЖАН ЗА СРБИЈУ: Дoмaћи прoизвoђaч у свeтској клaси
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (3): Приватне марке у порасту
  • Следећи број Економетра излази 4. априла 2017.
Podelite ovaj tekst: