ANDREJ BELE: Konačno stižu akcizne markice i za kafu

Ako 4.000 tona kafe prođe bez akciza i bez plaćanja carine, gubitak za državu Srbiju je bar tri do četiri miliona evra godišnje. I nama je u Atlantic grupi veoma važno da se suzbije crno tržište, jer kafa učestvuje sa oko 21 odsto u našem portfoliju, budući da smo jedan od najvećih proizvođača kafe u regionu i jedan od većih proizvođača kafe u Evropi

Andrej Bele
Foto: Atlantic grupa

Veliki prerađivači kafe na srpskom tržištu, među kojima i Grand kafa, deo Atlantic grupe, već godinama se zalažu za suzbijanje sivog tržišta kafe u Srbiji. Argumenti su brojni, a gubici za državni budžet veliki. I, konačno, krajem decembra prošle godine Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o akcizama kojima se uvode akcizne markice na kafu, ali sa početkom primene od 1. januara sledeće godine. Prema procenama Andreja Bele, generalnog direktora Strateškog poslovnog područja kafa Atlantic grupe, u Srbiji se, od ukupne potrošnje, na sivom tržištu nađe oko 20 odsto kafe, što znači da je ilegalno ušlo najmanje 4.000 tona kafe. To su dramatični podaci i krajnje je bilo vreme da se nešto uradi.

– Nakon tri godine našeg aktivnog učešća i razgovora sa nadležnim institucijama, nadam se da smo nešto uradili, jer ćemo od 2018. godine imati akcizne markice, kaže Bele za Magazin Biznis i podseća na situaciju u BiH koja je pre nekoliko godina uvela akciznu markicu i svela sivu zonu na minimum.

– Osim toga, ta markica je jedini pravi način da na tržište ide ona kafa koja je prošla sve kontrole i na koju je plaćena akciza, carina i PDV. Verujem da nekim pržionicama te stvari ne odgovaraju, jer sada koriste surogate umesto prave kafe a iste ne deklarišu. Ali, jedan od naših argumenata je bio u tome da, kad već postoje markice za akciznu robu kao što su i žestoka pića i duvan, ne vidimo razloge zašto ne bi postojale akcizne markice i za kafu. Zadovoljni smo da su naši razgovori urodili plodom i da ćemo imati akcizne markice za kafu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • UNIKREDIT BANKA PODRŽAVA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE: Poljoprivreda ima veliki potencijal za rast i razvoj
  • KAKO ZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIH UTIČE NA POSLOVANJE KOMPANIJE: Radna atmosfera i uslovi rada važniji od plate
  • AVANTAGE MODEL POSLOVANJA SOSIJETE ŽENERAL BANKE: I vreme i novac ulažite sa stilom
  • OD SADA MOGUĆA KUPOVINA LOKALA NA LIZING: Jednostavnije uz nansijski lizing
  • OSNOVAN SAVET ZA OMLADINSKO PREDUZETNIŠTVO: Podrška mladima u biznisu
  • BANKE TROŠE ČAK TRI PUTA VIŠE NA IT SIGURNOST U ODNOSU NA DRUGE ORGANIZACIJE Računi u bankama izloženi napadima socijalnog inženjeringa
  • IZAZOV 2017: Koji će trendovi obeležiti 2017. godinu
  • PITER DRAKER: Umeće raspolaganja vremenom
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2017.
Podelite ovaj tekst: