САВРЕМЕНА ПРОИЗВОДЊА ЛЕД ДИСПЛЕЈА ЗА СПОРТ, САОБРАЋАЈ И ИНДУСТРИЈУ: Нишки семафори светле у целом свету

Из некадашњег гиганта Електронске индустрије настало је много мањих фирми у области електронике, међу којима и ДМВ – произвођач лед дисплеја. Број купаца се из године у годину мења, али већ десет година се не мења однос страних и домаћих купаца – 70 према 30 посто, јер ова фирма извози у осамдесет земаља

Један од двојице власника фирме ДМВ из Ниша, Душан Шарковић, каже да би прогласио лудим оног ко би му пре 25 година рекао да ће се бавити овим чиме се данас бави, а то је производња лед дисплеја који се користе у спорту, саобраћају и индустрији. Сада тај посао сматра занимљивим, изазовним и креативним. За Економетар открива да се иза назива ДМВ крију почетна слова оснивача, а то су Душан, Мића и Влада, сви инжењери електронике. Мића и Влада су потом отишла у иностранство, а Душану се придружио Синиша, који је такође завршио Електронски факултет, али је име фирме остало. Утолико пре, што су сви и даље у добрим пријатељским и пословним односима.

– Ја сам завршио факултет 1989. године и кратко време сам радио у Електронској индустрији, а онда смо отворили фирму. Синиша је одмах после факултета дошао овде да радимо заједно. У Електронској индустрији сам радио у војном програму. Кад смо отворили фирму, није било лако радити војни програм, па смо кренули са индустријском електроником. Случајно је кошаркашки клуб из Врања наручио уређаје за мерење времена акције у спорту који је требало да буду као бројачи које смо већ били направили за „Јумко“, па смо ушли и у спорт. Расли смо са таласом глобализације која се већ помаљала, видело се да индустријску елекронику и све мање уређаје преузимају Кинези, а да је ово згодно поље где може да се производи и извози и тако смо кренули, прича Душан о својим почецима.

Први производи били су из индустријске електронике – разни бројачи, контролори машина за текстилну индустрију, дрвну индустрију, али су врло брзо прешли на спортске семафоре, у чему су данас међу неколико највећих произвођача у Европи.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПETAР ПOПOВИЋ, ИЗВРШНИ ДИРEКTOР ЗA ПOСЛOВНE КOРИСНИКE TEЛEКOMA СРБИЈА: БизПaкeт олакшава пословање
  • ПОБЕДНИЦИ СЕДМЕ ИЗЛОЖБЕ ТОРТИ И КОЛАЧА У НИШУ: Млада фирма осваја признања
  • ИЗВОЗ ДОМАЋИХ ВИНА НА ТРЖИШТЕ ЕУ: Војвођанска вина на европској мапи
  • EСРA ГEЗMИШ, ДИРEКTOРКA ПРOJEКTA СAJMA TEКСTИЛA У БEOГРAДУ: Сајам текстила од ове године у српској престоници
  • ЗАШТО ЈЕ РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИШТВА ВАЖАН ЗА СРБИЈУ: Дoмaћи прoизвoђaч у свeтској клaси
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (3): Приватне марке у порасту
  • Следећи број Економетра излази 4. априла 2017.
Podelite ovaj tekst: