ПОЛАЗАК У ШКОЛУ, ГРИН ПАС И КОРОНА: Корак по корак – двокорак или раскорак?

Да ли штедимо или губимо време са новим начином живота, знањима, технологијама, процедурама? Делује да не. Или се још нисмо адаптирали? И хоћемо ли?

Пише: Марина Лазаревић

Док се бавимо стандардним кругом септембарских обавеза, а уморим се док само мислим на њих, размишљам – колико је данашњим мамама потребно да у септембру имају право на плаћено пословно одсуство – да би са лакоћом све своје задатке урадиле. Баш би било лепо кад би се неко сетио да то уведе као правило. Мислим да је Берлускони у једној од својих последњих кампања истицао значај и вредност “домаћица” – мајки које су се одрекле каријере, како би одржале породицу, јер је превише изазова постављено пред мајку која воли своју породицу, али воли и да ради. Предлагао је плату за “домаћице”. У складу са тим, рад од куће многима је донео уштеду у времену. Маме и рад од куће – двокорак, рецимо.

Наравно, очекујем и прве прехладе – проверавам стање залиха и наручујем контингент витамина онлајн, јер се неким чудом више исплати да ми стигну из прекоокеанске земље него да их купим у локалним продавницама. И тако умиру локални мали бизниси. Средњи су одавно нестали. Онлајн шоп – двокорак за једне, раскорак за друге.

Но, кључна активност за обављање свега је – кретање, које је добило своја ограничења, а “мирише” да ће бити строже. За почетак – школска деца не могу ући у музеје уколико немају – Грин пас. Изазов се јавља у моменту када је посета музеју, заправо екскурзија, па неодлазак доводи до неоправданог изостанка. Количина оправданих изостанака је лимитирана. Спортске активности су инвестиција – учлањење (око педесетак евра), лекарска уверења још толико, и онда се плати годишња чланарина – понекад може на две рате. Иако инвестиција подлеже пореској рефундацији до одређеног износа, оваква одлука захтева сигурност да ће особа моћи да се бави том активношћу годину дана. Дакле, у најмању руку неће бити забрањено да се иде на групни тренинг. И тако за све – сликање, плес, језик. И још једна одлука коју треба донети по осећају. Кажу, има онлајн. Има. Али није исти ни осећај, а ни ефекат. Није. Деца, спорт, забава – једни кажу двокорак, народ каже – раскорак.

Главна тема у Италији у септембру је доношење нових мера кризног штаба на тему Грин паса. Донета је одлука да поред досадашњих забрана улазака у музеје, библиотеке, ресторане, институције и сва јавна места затвореног типа – без потврде о вакцинацији, о прележаном вирусу или тесту са роком трајања – до 15. октобра, нико ко нема сертификат (3Г илити Грин пас), неће имати право на рад – тј. биће удаљен са посла, водиће се на неоправданом одсуству, а након одређеног броја дана изгубиће право на осигурање, стаж и приходе.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ИЗЛОЖБА ТРАЈНЕ ВРЕДНОСТИ – ЗБИРКА УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА ДДОР ОСИГУРАЊА: Брига о културном наслеђу
  • BALKAN TEXTILE FAIR 2021. У БЕОГРАДУ: Joш jeдaн прojeкaт дoбрe сaрaдњe Србиje и Турскe
  • КОНФЕРЕНЦИЈА О ИНВЕСТИЦИОНИМ ПОТЕНЦИЈАЛИМА СРПСКЕ: Милијарду евра инвестиција Србије у Републику Српску
  • Следећи број Економетра излази 2. новембра 2021.
Podelite ovaj tekst: