Сиреви са факултетском дипломом

Од млека крава са средњошколске економије из Футога праве се домаћи, аутентични полутврди сиреви са зрењем попут оних из Холандије, Француске, под етикетом Agro campusа Националног истраживачко-образовног центра иновационих технологија у пољопривреди Пољопривредног факултета новосадског Универзитета

Снежана Гламочић је главни креатор сирева и покретач производње

У средњим школама и на факултетима стичу се највиша знања и изучава наука, али да се у образовним институцијама праве деликатесни залогаји ретко се дешава, не само код нас него и у свету. А управо у малој млекари Пољопривредне школе са домом ученика у Футогу, и под етикетом Agro campusа Националног истраживачко-образовног центра иновационих технологија у пољопривреди Пољопривредног факултета новосадског Универзитета, са адресом у Темерину, последње три године праве се врхунски „Наши сиреви Agro campus“.

Од млека грла са школске економије, уз знање и предузетнички дух Снежане Гламочић, инжењера сточарства са Пољопривредног факултета, од овог лета луксузни сиреви продају се на рафовима деликатеса у два Меркатор центра – у Београду и Новом Саду. Пред купцима, упоредо са сирним ђаконијама из Француске и Холандије, налазе се и ови сиреви, по знатно нижим ценама.

Први пут су ове године сиреви представљени на 88. Новосадском пољопривредном сајму.

– Од 2018. полако смо склапали коцкице. Попут лего коцки градили смо ово где смо сада, каже за Економетар Снежана Гламочић, стручни сарадник млекаре Agro campus. Желећи да искористи потенцијал изузетно опремљене школске лабораторије у којој су између осталог апарати за одређивање хемијског састава млека, киселости, присутности антибиотика… али и пратећи трендове са тржишта, наша саговорница је иницирала производњу полутврдих пуномасних сирева.

До тада се у млекари сирио сир у кришци, ситан; прaвио јогурт и киселило млеко.

– Радили смо све оно што може свако домаћинство да направи, али сам видела да постоји капацитет за више. Водиља је била да направимо производ који доликује и осликава Факултет, присећа се наша саговорница.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ИЗЛОЖБА ТРАЈНЕ ВРЕДНОСТИ – ЗБИРКА УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА ДДОР ОСИГУРАЊА: Брига о културном наслеђу
  • BALKAN TEXTILE FAIR 2021. У БЕОГРАДУ: Joш jeдaн прojeкaт дoбрe сaрaдњe Србиje и Турскe
  • КОНФЕРЕНЦИЈА О ИНВЕСТИЦИОНИМ ПОТЕНЦИЈАЛИМА СРПСКЕ: Милијарду евра инвестиција Србије у Републику Српску
  • Следећи број Економетра излази 2. новембра 2021.
Podelite ovaj tekst: