ЈАНКОВИЋИ: Немачка “виртемберка” у царству југа Србије

На породичној фарми Раданско јагње, на пашњацима парка природе планине Радан, повратници из Београда узгајају овце и јагњад чувене расе “виртемберг”. Да се неко бави само овим послом, био би у великом проблему, поготово на југу Србије где је платежна моћ мала, сматра Добросав Јанковић

Нема боље хране од раданских пашњака

Прво да представимо Јанковиће, власнике пољопривредног газдинства и мале породичне фарме оваца Раданско јагње у бојничком селу Оране, на падинама Радан планине. Добросав Јанковић, који нас упознаје са овим породичним бизнисом, студирао је германистику на Филолошком факултету у Београду, али је посао нашао у области туризма. Како каже, упознаје стране туристе са лепотама Србије и Београда. Његова супруга Оља, Рускиња, такође је филолог, бави се превођењем са руског на српски и обрнуто и даје часове руског језика. Имају четворогодишњег сина Игњата. Добросављев отац Радослав Јанковић радио је на одржавању постројења у Институту за примену нуклеарне енергије, а мајка Љиљана била је запослена у фирми која је производила спортску опрему. Дакле, посао никога од њих нема додирних тачака са сточарством. Пресудно је било порекло Радослава и Љиљане који су после много година живота и рада у Београду одлучили да се врате сеоским коренима.

– У Орану имамо два домаћинства, са очеве и са мајчине стране. Оране је традиционално јужњачко село, изоловано од неких удобности савремене цивилизације. Често нестаје струја, а у летњим месецима ни водоснабдевање није стабилно. Добро је то што нисмо далеко од асфалтног пута који води за Лебане и Бојник и даље за Радан планину. Читаво то подручје има добре услове за сточарство, посебно за овчарство. Надморска висина је 500 до 600 метара, има пуно лековитог биља, растиња, шума, храста, жира. Идеја да региструјемо пољопривредно газдинство и оснујемо овчарску фарму Раданско јагње је очева и мајчина. Када је отац отишао у пензију 2014. године, а фирма у којој је радила мајка је пропала, одлучили су да оду у родно село и почну да се баве сточарством. За расу “виртемберг” одлучили смо се јер је ујак већ имао фарму од двадесетак оваца и он нам је пренео искуства везана за ту овцу, прича за Економетар Добросав.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ИЗЛОЖБА ТРАЈНЕ ВРЕДНОСТИ – ЗБИРКА УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА ДДОР ОСИГУРАЊА: Брига о културном наслеђу
  • BALKAN TEXTILE FAIR 2021. У БЕОГРАДУ: Joш jeдaн прojeкaт дoбрe сaрaдњe Србиje и Турскe
  • КОНФЕРЕНЦИЈА О ИНВЕСТИЦИОНИМ ПОТЕНЦИЈАЛИМА СРПСКЕ: Милијарду евра инвестиција Србије у Републику Српску
  • Следећи број Економетра излази 2. новембра 2021.
Podelite ovaj tekst: