“Неомедика” освојила и западноевропско тржиште

Ковид-19 нам је привремено успорио основни програм – хематологију, али су нам тестови отворили нова тржишта, каже директор Саша Тричковић. Због повећане производње у области имунологије, повећаван је и број радника, тако да ова фирма сада има близу стотину запослених. Са традиционалним партнером Египтом обновљен и проширен уговор

Саша Тричковић

Корона вирус ковид-19 и болест коју изазива оставили су велике последице на привреду у целом свету. И наши привредници су погођени, поготово компаније које су извозно оријентисане, као што је нишка “Неомедика” (NeoMedica), један од водећих европских произвођача медицинских средстава и апарата. „Неомедика“ за глобално тржиште производи лабораторијске апарате и реагенсе врхунског квалитета, поуздане и прецизне у раду; у првом реду производи хематолошке апарате и реагенсе, биохемијске апарате и реагенсе, урин аналајзере и урин тест траке.

Власник и директор ове реномиране фирме Саша Тричковић каже за Економетар да је корона довела до великих промена у пословању. Пандемија која је захватила целу земаљску куглу у почетку је задала озбиљан ударац пословању ове фирме, али су њени стручњаци брзо реаговали, престројили се на нови колосек, полако повећавали производњу у области имунологије, враћали тржишта и освајали нова, пре свега тестовима које су међу првима у региону, па и шире, развили и са њима кренули у свет.

– Када је кренула корона, извоз нам се преполовио преко ноћи. То је трајало скоро до краја 2020. године. Ми смо реаговали прилично брзо. Први у региону покренули смо тестове на антитела, али смо први и још по много чему што се тиче ковида. После тога смо први направили тест који може да предвиди ток болести, да се утврди да ли ће пацијент да прође лакше или ће да заврши у болници. Били смо препознатљиви као неко ко је успео доста рано и квалитетно то да уради. Посебан изазов за нас је био да урадимо тест који прати успешност вакцинације, односно, може да мери количину антитела после вакцинације. Народски речено, тај тест проверава да ли се вакцина примила и да ли су створена антитела. И не само то, већ утврђујемо и број антитела. Капацитет је три хиљаде тестова дневно и за сада радимо пуним капацитетом. То нам је вратило традиционална тржишта и донело нова. Тренутно извозимо у преко четрдесет земаља. Нама је основна хематологија, али са увођењем ковид тестова, они су постали број један. Наши дистрибутери били су заинтересовани за тестове и извоз се повећавао, прича Тричковић за наш лист.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ИЗЛОЖБА ТРАЈНЕ ВРЕДНОСТИ – ЗБИРКА УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА ДДОР ОСИГУРАЊА: Брига о културном наслеђу
  • BALKAN TEXTILE FAIR 2021. У БЕОГРАДУ: Joш jeдaн прojeкaт дoбрe сaрaдњe Србиje и Турскe
  • КОНФЕРЕНЦИЈА О ИНВЕСТИЦИОНИМ ПОТЕНЦИЈАЛИМА СРПСКЕ: Милијарду евра инвестиција Србије у Републику Српску
  • Следећи број Економетра излази 2. новембра 2021.
Podelite ovaj tekst: