Уникатни столови од субфосилног храста из реке Саве

Фирму Бореал, Петар Боровић покренуо је у селу Краљевци, код Руме, крајем деведесетих. Данас има 60 запослених. Од 2015. када их је докапитализовала швајцарска компанија Гирсбергер, у реновираној некада сеоској фарми праве „custom made“ намештај од пуног дрвета за VIP клијенте

Петар Боровић

Да ронилачки клуб буде добављач фирми за производњу намештаја – делује нелогично. Пријатељство Петра Боровића, оснивача компаније Бореал из Краљеваца, близу Руме, са рониоцима „Жуте фоке“ из Сремске Митровице темељ је уникатног намештаја од субфосилне храстовине која се вади из муљевитог корита реке Саве.

На путу развоја компаније, основане 1998. године, до позиције да пре пет година креира бренд од дрвета старог више од две хиљаде година, за најпробирљивије купце на свету, саговорник Економетра каже – било је потребно време и пуно рада. И инсистирања на пословној мантри: квалитет, поверење, оригиналност и приступ дрвету као уметничком материјалу.

У породици није имао никог у овој струци, али се у Сплиту, где је рођен и живео до тинејџерске доби, одлучио за средњу техничку школу. Три године је учио за техничара обраде дрвета и матурирао у Сремској Митровици. По завршетку школовања почео је да ради за друге, са жељом да једног дана има своју фирму.

– Целог живота се бавим обрадом дрвета. Пекао сам занат и од плате штедео за почетни, ситан алат. Радионицу сам отворио у гаражи, апсолутно не знајући у ком правцу ће све ићи. Само је увек била јака жеља да то што правим буде уникат, уметнички рад; кад неко види да каже „wow“. Тежио сам изазовнијим, компликованијим стварима, што је мало чудно у бизнису, каже Петар.

Врло брзо запослио је колегу, другог, трећег… Тржиште је била Рума и околина. Најјачи маркетинг – усмене препоруке. Када је почео да добија послове у Београду, Новом Саду, срећи није било краја. Упознавао је архитекте и почео сарaдњу са њима, уз даљи развој „custom made“ концепта.

Фото: Бореал – Лична архива

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ИЗЛОЖБА ТРАЈНЕ ВРЕДНОСТИ – ЗБИРКА УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА ДДОР ОСИГУРАЊА: Брига о културном наслеђу
  • BALKAN TEXTILE FAIR 2021. У БЕОГРАДУ: Joш jeдaн прojeкaт дoбрe сaрaдњe Србиje и Турскe
  • КОНФЕРЕНЦИЈА О ИНВЕСТИЦИОНИМ ПОТЕНЦИЈАЛИМА СРПСКЕ: Милијарду евра инвестиција Србије у Републику Српску
  • Следећи број Економетра излази 2. новембра 2021.
Podelite ovaj tekst: