KRIZA AMERIČKE AUTO-INDUSTRIJE: Promeni se ili umri

Kako Rik Vagoner i Vilijem Klej Ford nameravaju da izvuku iz krize do­ jučerašnje simbole američke industrijske moći Dženeral motors i Ford

dzeneral-motorsRik Vagoner i Vilijem Klej Ford danas imaju, po svoj prilici, najkomplikovanije “nemogu­će misije” u sve tu biznisa: da svoje kompanije, do juče titane i simbole američke industrijske moći, spasu sudbine “Titanika”, iako su dna njihovih brodova uveliko probušena a azijska konkurencija, koja je u zajedničkim nemirnim tržišnim vodama stabilna, čini sve da ih što pre poša­lje na dno.

Rik Vagoner (52) je predsednik i glavni menadžer Dženeral motor­sa (GM), najvećeg (još) proizvođača automobila na svetu, multinacionalne korporacije koja širom sveta zapošljava oko 325.000 ljudi, globalno prodaje više od devet miliona “bjuika”, “kadilaka”, “ševroleta”, “hamera”, “opela”, “pontijaka”, “sa­abova” i “voksala” godišnje, čije su fabrike u 32 zemlje, prodajne mreže u 200 nacija. I firme koja je na ivici bankrotstva.

Vilijem K. Ford (48) ima ista zvanja u korporaciji koju je pre 103 godine osnovao njegov pradeda i koja je Ameriku i automobile učinila sinoni­mima. I Ford motor kompani operiše na gotovo svim kontinentima: u Severnoj i Južnoj Americi, Evropi, Africi i Aziji, zapošljavajući takođe više od 300.000 ljudi. Pored matične marke, pod kapom Forda su i brendovi kao što su “volvo”, “aston martin”, “jaguar”, “mazda”.

Ford mlađi ima za nijansu lakši posao od kolege Vagonera. Njegova korporacija koja, razume se, već odav­no nije više porodična, globalno je profitabilna, ali je gubitnik na domaćem tržištu. Procena je da će prošlu godinu završiti sa crvenom brojkom od oko 2,5 milijardi dolara.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PRED PRIVATIZACIJU NACIONALNE NAFTNE KOMPANIJE: Savetnik već procenio NIS
  • IZ UGLA KONSULTANTA ZA MENADŽMENT: INTELEKTUALNI KAPITAL KAO KONKURENTNA PREDNOST: Restrukturisanje načina razmišljanja
  • MOĆ POSLOVNE KOMUNIKACIJE: Alhemija prve impresije ili – nema druge prilike za prvi susret
  • Modni trendovi i menadžeri
  • MENADŽERSKA GALAKSIJA: Krišto ili rulet ekonomija
  • MORALNA PRAVA I MORALNA PRAVILA: Moral i zakon
  • PREDSEDNIK DELTA HOLDINGA POVODOM 15 GODINA POSTOJANJA KOMPANIJE: U biznisu krajnjeg cilja nema
  • UMEĆE I PRAKSA ORGANIZACIJE KOJA UČI: PITER SENGI: Važna je peta disciplina
  • BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: MISLI I BOGATI SE, NAPOLEONA HILA: Upornost krunisana uspehom
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2006.
Podelite ovaj tekst: