PISMA IZ JAPANA: Najveća finansijska grupa na svetu

MUFG teška 1.750 milijardi dolara. – Japanske banke se oslobađaju tereta loših zajmova, a privreda izlazi iz recesije. – Otpočele korenite strukturne reforme

tokioTrećeg januara 2006. godine zvanično je počela sa radom najveća finansijska institucija na svetu “Finansijska grupa Tokio Micubiši UFJ” (MUFG) koja raspola­že imovinom od 1,75 biliona (1.750 milijardi) dolara. Novi gigant svetske ekonomije, čija imovina osetno premašuje 1,3 biliona dolara dosadašnjeg svetskog rekordera “Siti grup”, nastao je spajanjem finansijskih grupa na čelu sa, po imovini, drugom od­nosno četvrtom japanskom bankom: “Tokio Micubiši”, odnosno UFJ Hol­ dings. Dve banke zajedno imaju 835 poslovnica u zemlji i 107 u inostranstvu, a ovaj broj će biti redukovan u skladu sa planom za racionalizaciju koji obuhvata i otpuštanje osam odsto radne snage, odnosno 6.000 radnika u naredne tri godine.

Nova banka, “Tokio Micubiši UFJ”, definisala je kao svoj kratkoroč­ni cilj ostvarivanje profita od 10 milijardi dolara u fiskalnoj 2008. godini. Fuzija dve banke nije protekla bez teškoća jer je još je dan gigant japanske i svetske ekonomije, “Finansijska grupa Sumitomo Micui”, sudskim putem za tražio poništavanje ovog posla zbog predugovora koji je imao sa UFJ Hol dings.

Primedbe Sumitomo Micuija, međutim, oborene su uzastopno na dve sudske instance, uključujući tu i onu najvišu, Vrhovni sud Japana. Time je UFJ Holdings, poslednja od velikih ja­panskih banaka koja nije uspela da reši problem loših zajmova privredi, dobio zeleno svetlo za pristupanje “Tokio Micubišiju”. UFJ Hol dings, javno opominjan i od vlade zbog prikrivanja loših rezultata u eliminisanju gubitaka, tako je od “Tokio Micubišija” dobio preko potrebnu injekciju od 6,6 milijardi dolara i uspeo da stane na noge.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PRED PRIVATIZACIJU NACIONALNE NAFTNE KOMPANIJE: Savetnik već procenio NIS
  • IZ UGLA KONSULTANTA ZA MENADŽMENT: INTELEKTUALNI KAPITAL KAO KONKURENTNA PREDNOST: Restrukturisanje načina razmišljanja
  • MOĆ POSLOVNE KOMUNIKACIJE: Alhemija prve impresije ili – nema druge prilike za prvi susret
  • Modni trendovi i menadžeri
  • MENADŽERSKA GALAKSIJA: Krišto ili rulet ekonomija
  • MORALNA PRAVA I MORALNA PRAVILA: Moral i zakon
  • PREDSEDNIK DELTA HOLDINGA POVODOM 15 GODINA POSTOJANJA KOMPANIJE: U biznisu krajnjeg cilja nema
  • UMEĆE I PRAKSA ORGANIZACIJE KOJA UČI: PITER SENGI: Važna je peta disciplina
  • BESTSELERI U LITERATURI ZA BIZNISMENE: MISLI I BOGATI SE, NAPOLEONA HILA: Upornost krunisana uspehom
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2006.
Podelite ovaj tekst: