Lider na raskršću

Današnji lideri se često susreću sa težinom donošenja odluka na raskršćima koje poslovanje nosi. Odluke utiču na poslovanje i održivost firme. Svi znamo koliko je teško živeti u tim momentima preloma kada na tasove stavljamo razloge „za“ i „protiv“.

Piše: Dr Pavle Marjanović

Šta je zapravo toliko teško u donošenju odluke? Pre svega je to “laganje na meri kantara” sopstvene duše. O čemu je reč?

Zamislimo da smo donošenje odluke obojili izrazito pozitivnim bojama. Tada je lako doneti odluku, sve je tako jasno i jednostavno!? Iz raznih razloga ne želimo da do svesti dođe i negativna strana odluke – jednostavno je ne vidimo. Uglavnom je negativna strana odluke neprijatna po nas, pa ne želimo da se sa tim nosimo. Postoje i obrnute situacije kada ne vidimo pozitivne strane situacije, već je bojimo samo negativnim bojama. U tom slučaju, ne vidimo dobre strane.

Miloš je mladi menadžer koji je do tridesete godine promenio veliki broj firmi za koje je radio. Posle prve faze „zaljubljivanja“ u firmu, izgaranja na poslu i ogromne motivacije, Miloš se susreće sa prvim ozbiljnim problemima u poslovanju. Prvobitna idealizacija iz dana u dan splašnjava i Miloš počinje da traži novi posao. U sebi to objašnjava da u sadašnjoj firmi ništa ne valja – od ljudskih odnosa do procesa ili nekonkurentnih proizvoda. Sve je to idealno kod konkurenta! Na kantaru odluke, Miloš je sakrio pozitivne činjenice o firmi u kojoj radi, a istakao negativne – da bi pobegao od neprijatnosti koje posao ponekad donosi. Ujedno je sve pozitivno prebacio na novu firmu, gde i konkuriše za posao. Miloš kao leptirić, preleće sa cveta na cvet zato što nema snage da se suoči sa preprekama na putu koje ga čekaju u svim firmama.

Primer za drugu situaciju je Irena koja kao rukovodilac naglašava superiornost svoje firme i usluge koju prodaje u odnosu na konkurente koji su loši i nesposobni. Njene odluke su često iracionalne zbog sakrivanja „ispod tepiha“ i najmanjeg pominjanja negativnosti u sebi i u firmi koju vodi. Pretpostavimo da je počela da radi na novom projektu koji zahteva veliko angažovanje i posvećenost. Irena se „baca“ na posao svom snagom, ali uporedo stvara mnogobrojne konfliktne situacije u timu sa kojim radi. Irena vidi u sebi svemoć da se nosi sa projektom ali ne želi da vidi drugu stranu medalje – na primer, strah da li je kompetentna ili želja da manje radi. Pošto je superiorna, ne sme da pokaže da je uplašena što često dovodi do agresije prema ekipi.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U SANU PREDSTAVLJENA KNJIGA – MONOGRAFIJA AUTORA PROF. PAVLA PETROVIĆA I PROF. MIRJANE GLIGORIĆ MATIĆ: Zašto Srbija zaostaje, umesto da sustiže razvijenije zemlje CIE
  • ŠTA DONOSI NOVI PRAVILNIK O POREZU NA DODATU VREDNOST: Od prvog jula ove godine novi propisi o PDV-u
  • PREDNOSTI ULAGANJA U RAZLIČITE VRSTE OTVORENIH INVESTICIONIH FONDOVA: Kako upravljati ličnim finansijama
  • PODRŠKA DOMAĆIM PROIZVODIMA I PROIZVOĐAČIMA: Oko 150 proizvoda sa žigom „Čuvarkuća“ i u Lidlu
  • SAVREMENA TEHNOLOGIJA JE POTPUNO AUTOMATIZOVALA RAD NA BUŠOTINAMA: Kako se digitalizuju naftaši
  • TV SLIKE I PRILIKE: Od filma do životne istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2021.
Podelite ovaj tekst: