MALO POZNATA OAZA CRNOGORSKOG PRIMORJA: Koliko lica ima Bar

Saobraćajna tačka na Jadranu, Bar je mnogima poznat samo kao poslednja stanica na pruzi Beograd – Bar i po luci, važnom odredištu za vodeni transport. A zapravo, svih ovih decenija, postoji i utvrđenje Starog Bara sa uskim, strmim uličicama i maslinjacima. Uz more je i dvorac kralja Nikole, koji je krajem 19. veka označio spuštanje na rivijeru. Pa, i kad sve to obiđete, opet nećete dovoljno znati o Baru

Stari grad Bar ponovo živi – obnovljena tvrđava ispod vrhova planine Rumije

Šta je sinonim za primorski grad Bar? Ako kažete luka Bar ili pruga Beograd – Bar, nećete pogrešiti, ali sigurno nećete pomenuti sva lica Bara, koja su, možda, turistima i značajnija od dve pomenute saobraćajne odrednice. Jer, slika Bara je potpuna tek ako sadrži i Stari grad Bar i uske uličice, tvrđavu, maslinjake, dvorac kralja Nikole, kanjone ispod planinskih visova Rumije, Skadarsko jezero, rivijeru i plaže duge nekoliko kilometara, barsko maslinovo ulje i crmničko vino. U sve to su imali priliku da se uvere predstavnici medija i turističkih agencija iz Srbije, koji su poslednjih dana aprila posetili opštinu Bar. Domaćini su bili predstavnici lokalne turističke organizacije, opštine Bar i turističke privrede Crne Gore, a uz asistenciju Turističke organizacije Beograda i crnogorske turističke agencije Allegra koja ima predstavništvo u Beogradu i centralu u Baru.

I kada zaboravite na „stereotipe“ vezane za Bar – na železničku stanicu i luku, imaćete priliku da otkrijete više lica ovog kontinentalno-primorskog grada i da dobijete odgovore na neka pitanja o kojima niste ni razmišljali.

ŠTA JE I GDE JE STARI BAR? Ako se uputite obalom, šetaćete nekoliko kilometara novim Barom, iako grad nosi jedinstveno ime – Bar. Taj novi deo počeo je, zapravo, da živi tek poslednjih decenija 19. veka, pošto je kralj Nikola podigao dvorac na obali oko 1885. godine i postavio pravac razvoja koji je početkom 20. veka nastavljen i do sada nije bio prekidan. Velelepno zdanje dvorca bilo je tada usamljeno na obali i dominiralo je prostorom, okruženo ogromnim parkom. No, o dvorcu kasnije.

Stari Bar je od obale mora udaljen oko pet kilometara i pravo je kontinentalno utvrđenje, na kamenom uzvišenju, čiji se nastanak vezuje čak za 6. vek, a prestalo je da živi 1878. godine, posle rušenja. Tvrđava je nepristupačna sa tri strane, dok se naselje nalazilo ispod zidina, u donjem delu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U SANU PREDSTAVLJENA KNJIGA – MONOGRAFIJA AUTORA PROF. PAVLA PETROVIĆA I PROF. MIRJANE GLIGORIĆ MATIĆ: Zašto Srbija zaostaje, umesto da sustiže razvijenije zemlje CIE
  • ŠTA DONOSI NOVI PRAVILNIK O POREZU NA DODATU VREDNOST: Od prvog jula ove godine novi propisi o PDV-u
  • PREDNOSTI ULAGANJA U RAZLIČITE VRSTE OTVORENIH INVESTICIONIH FONDOVA: Kako upravljati ličnim finansijama
  • PODRŠKA DOMAĆIM PROIZVODIMA I PROIZVOĐAČIMA: Oko 150 proizvoda sa žigom „Čuvarkuća“ i u Lidlu
  • SAVREMENA TEHNOLOGIJA JE POTPUNO AUTOMATIZOVALA RAD NA BUŠOTINAMA: Kako se digitalizuju naftaši
  • TV SLIKE I PRILIKE: Od filma do životne istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2021.
Podelite ovaj tekst: