O MONOGRAFIJI: Važne su institucije, ali nisu dovoljne

Na zvaničnom predstavljanju knjige – monografije “Konvergencija periferije ka razvijenoj EU i faktori koji je opredeljuju: Empirijsko istraživanje i implikacije za Srbiju”, autora prof. Pavla Petrovića i prof. Mirjane Gligorić Matić, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, govorili su 13. maja profesori: Ljubomir Madžar, Miodrag Zec i Milojko Arsić.

Ljubomir Madžar i Pavle Petrović

Naglašavajući značaj ove monografije koja je rezultat istraživanja rađenog u okviru strateškog projekta SANU “Empirijska analiza determinanti privrednog rasta: Konvergencija u EU i preporuke za Srbiju”, odnosno projekta koji je vodio Pavle Petrović, dopisni član SANU, profesori su podsetili na niz otvorenih pitanja koja proističu iz ovog aktuelnog izdanja.

Ljubomir Madžar je naglasio da je važno odgovoriti na pitanje šta to onemogućava da se proces unapređenja i razvoja ne odvija brže i naveo primer iz iskustva SFRJ:

– U SFRJ se mnogo ulagalo u smanjenje razlika regionalnog razvoja. Čak je i Svetska banka u nekoliko navrata isticala dragocenu pomoć regionalnog razvoja SFRJ. Kosovo je, na primer, bilo podržavano kroz nekoliko mehanizama, a nerazvijene republike su bile u centru pažnje, kako bi se smanjile republičke razlike između razvijenih i nerazvijenih. Silna sredstva su potrošena na jugoistok SFRJ, ali ipak nije došlo do približavanja razvoja. Naprotiv, razlike su se samo povećavale između najrazvijenije Slovenije i najnerazvijenijeg Kosova. Zato ova knjiga otvara pitanje – Šta to onemogućava konvergenciju a podstiče razlike. Pitanje je, takođe, šta je to u Srbiji ukočilo institucionalni napredak. Ili zašto Srbija ne može reforme da sprovede do kraja, naglasio je profesor Madžar.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U SANU PREDSTAVLJENA KNJIGA – MONOGRAFIJA AUTORA PROF. PAVLA PETROVIĆA I PROF. MIRJANE GLIGORIĆ MATIĆ: Zašto Srbija zaostaje, umesto da sustiže razvijenije zemlje CIE
  • ŠTA DONOSI NOVI PRAVILNIK O POREZU NA DODATU VREDNOST: Od prvog jula ove godine novi propisi o PDV-u
  • PREDNOSTI ULAGANJA U RAZLIČITE VRSTE OTVORENIH INVESTICIONIH FONDOVA: Kako upravljati ličnim finansijama
  • PODRŠKA DOMAĆIM PROIZVODIMA I PROIZVOĐAČIMA: Oko 150 proizvoda sa žigom „Čuvarkuća“ i u Lidlu
  • SAVREMENA TEHNOLOGIJA JE POTPUNO AUTOMATIZOVALA RAD NA BUŠOTINAMA: Kako se digitalizuju naftaši
  • TV SLIKE I PRILIKE: Od filma do životne istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2021.
Podelite ovaj tekst: