KAKO SU DOČEKANE BLAŽE MERE I ULAZAK U ŽUTU ZONU: Ponovo radi Italija

Firme sada slobodnije rade, ali to ne znači da će lako zakazivati lične sastanke. Naprotiv. Mnogi su snizili troškove tekućeg održavanja poslovanja, pa je vrlo upitno da li će dozvoljavati dolazak stranaca na sastanke, kao što je to bilo nekada. Savet našim preduzetnicima je da uvedu što pre digitalni marketing i prodaju

Piše: Marina Lazarević

Sredina aprila, subota ujutro, moj telefon zvoni na svakih sat vremena. Pozivi iz Beograda. Pitanje JEDNO – Ponovo radi Italija???

Petak veče je dan kada izlazi taj čuveni DPCM (to je uredba koja se odnosi na mere koje se primenjuju u slučaju pandemije). Tema nikome draga, ali apsolutno nezaobilazna. Jako se trudim da ne slušam, ne čitam, ne pričam, ne gledam. Ali, moram, da bih znala koje pravilo da poštujem. No, dobra vest je stigla brže u Srbiju nego što sam je i ja pročitala.

Veliki je pritisak javnosti na pokretanje privrede radi ekonomskih mera, a sve više i radi socijalnog tj. mentalnog zdravlja ljudi. Plaše se da će dalje držanje u lockdown-u biti pogubno za poverenje prema vladi. Zakon predviđa polagani i postepeni povratak u normalu, obeležen raznim vremenskim koracima.

Da. Od 26. aprila Italija ima blaže mere, ulazi u takozvanu – žutu zonu. Ono što posebno zanima naše ljude su turizam i privreda, te ću napraviti kratak osvrt.

Avioni. Linija iz Beograda za Rim aktivna je od kraja aprila. Za Milano od kraja maja. Govori se i o aktiviranju leta Niš – Bergamo, mada u ovom slučaju i opcija Air Srbije nije skupa, jer se aviokompanije BORE za putnike. Cena karte je u startu uvećana za cene testova, te je veliko pitanje koliko će zaista avioturizam imati lak i brz povratak. Malo zbog cene, malo zbog poverenja u zdravstvenu bezbednost, zbog mogućnosti širenja zaraze ventilacionim putem. To je velika tema, prisutna u EU, koja će se, nadamo se, rešiti do leta.

Dakle, žuta zona je najliberalnija faza, sledeća faza je normalnost. Među regionima koji su u žutoj zoni moguće je slobodno kretanje, čak i bez opravdanja i zelene propusnice.

Zvanično, ljudima sa zelenom propusnicom – koja će važiti šest meseci za one koji su oboleli ili su vakcinisani i 48 sati za one sa negativnim brisom – takođe je dozvoljeno da putuju između regiona i autonomnih pokrajina, čak i u ostalim bojama – narandžasta i crvena. Sertifikati izdati u državama članicama Evropske unije priznati su kao ekvivalentni, kao i oni izdati u trećoj zemlji nakon vakcinacije priznate u Evropskoj uniji. Za to šta je priznato, informacije se menjaju, pa ja najradije upućujem na italijansku ambasadu u Beogradu, jer su bili uvek vrlo korektni u davanju informacija.

Firme sada slobodnije rade, ali to ne znači da će lako zakazivati lične sastanke. Naprotiv. Mnogi su snizili troškove tekućeg održavanja poslovanja, pa je vrlo upitno da li će dozvoljavati dolazak stranaca na sastanke, kao što je to bilo nekada. Svakako, savet našim preduzetnicima je da uvedu što pre digitalni marketing i prodaju. Oni kojima sam pomogla u tom pravcu, imaju dobre rezultate. Proces nije ni komplikovan ni skup, a može doneti benefite, bez da zavise od putovanja.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U SANU PREDSTAVLJENA KNJIGA – MONOGRAFIJA AUTORA PROF. PAVLA PETROVIĆA I PROF. MIRJANE GLIGORIĆ MATIĆ: Zašto Srbija zaostaje, umesto da sustiže razvijenije zemlje CIE
  • ŠTA DONOSI NOVI PRAVILNIK O POREZU NA DODATU VREDNOST: Od prvog jula ove godine novi propisi o PDV-u
  • PREDNOSTI ULAGANJA U RAZLIČITE VRSTE OTVORENIH INVESTICIONIH FONDOVA: Kako upravljati ličnim finansijama
  • PODRŠKA DOMAĆIM PROIZVODIMA I PROIZVOĐAČIMA: Oko 150 proizvoda sa žigom „Čuvarkuća“ i u Lidlu
  • SAVREMENA TEHNOLOGIJA JE POTPUNO AUTOMATIZOVALA RAD NA BUŠOTINAMA: Kako se digitalizuju naftaši
  • TV SLIKE I PRILIKE: Od filma do životne istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2021.
Podelite ovaj tekst: