ALESSANDRO BRAGONZI: Mi smo najdugoročniji partner i finansijer ovog regiona

Do sada smo investirali 6,1 milijardu evra u Srbiju, prvenstveno u transportni i privatni sektor. U region Zapadnog Balkana EIB je uložila 12,1 milijardu evra od početka svog poslovanja na ovom području, što je bilo pre 40 godina. Posebno smo ponosni na činjenicu da naši zajmovi ne predstavljaju skrivenu dugoročnu dužničku zamku, već povećavaju transparentnost i efikasnost u upravljanju projektima

Alesandro Bragonzi: Prioriteti EIB-a usklađeni su sa Ekonomsko-investicionim planom EK

U poslednjih 20 godina, EU je uložila 3,6 milijardi evra u Srbiju u vidu donacija, što je čini najvećim donatorom u Srbiji. Sveobuhvatna finansijska i tehnička pomoć je deo doprinosa EU održivom razvoju Srbije i Zapadnog Balkana, kaže Alesandro (Alessandro) Bragonzi, šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, u intervjuu za Magazin Biznis. Naglašavajući da je u bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom (EK), EIB 2020. godine obezbedila pomoć za region za borbu protiv pandemije covida-19 i da će nastaviti u istom pravcu, gospodin Bragonzi podseća da je evropska vlada usvojila Ekonomsko-investicioni plan vredan devet milijardi evra kako bi povećala investiranje za Zapadni Balkan.

– Ova sredstva će biti dostupna za glavne projekte iz oblasti zelene i digitalne tranzicije, inkluzivnog rasta, održivog transporta i stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta. Posebna podrška namenjena je privatnom sektoru kroz garancijski instrument za Zapadni Balkan koji bi trebalo potencijalno da podstakne do 20 milijardi evra novih investicija, pogotovo za privatni sektor, navodi Alesandro Bragonzi.

• Šta su prioriteti EIB-a za ulaganje u narednom, na primer, petogodišnjem periodu na Zapadnom Balkanu?

– Prioriteti EIB-a usklađeni su sa Ekonomsko-investicionim planom EK. Cilj ovog plana je da mobiliše do devet milijardi evra grantova EU u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za inkluzivni rast, održivi transport, digitalnu i zelenu transformaciju i stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta. Ove inicijative su u skladu sa ciljevima EIBa kao klimatske banke EU i njenih kapaciteta da podrži društveno-ekonomski razvoj. Fokusiraćemo se na projekte zelene i digitalne tranzicije koji se odnose na obnovljivu energiju, digitalizaciju i održivi transport. Pored infrastrukture, verujemo da je jaka podrška privatnom sektoru neophodna za tranziciju regiona ka zelenijem, inkluzivnijem i održivijem ekonomskom modelu. Kao i do sada, nastavićemo da ulažemo u mikro, mala i srednja preduzeća kako bismo održali radna mesta, kontinuitet i brže se oporavili od posledica covida-19.

• Koliko je sredstava do sada EIB plasirala u projekte u Srbiji, a koliko na Zapadnom Balkanu? Koje projekte smatrate najznačajnijim?

– Evropska investiciona banka (EIB) je do danas investirala 6,1 milijardu evra u Srbiju, prvenstveno u transportni (38,5 odsto) i privatni sektor (36,5 odsto). U region Zapadnog Balkana EIB je uložila 12,1 milijardu evra od početka svog poslovanja na ovom području, što je bilo pre 40 godina. Time se EIB svrstava u jednog od najvećih i najdugoročnijih partnera i finansijera u regionu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U SANU PREDSTAVLJENA KNJIGA – MONOGRAFIJA AUTORA PROF. PAVLA PETROVIĆA I PROF. MIRJANE GLIGORIĆ MATIĆ: Zašto Srbija zaostaje, umesto da sustiže razvijenije zemlje CIE
  • ŠTA DONOSI NOVI PRAVILNIK O POREZU NA DODATU VREDNOST: Od prvog jula ove godine novi propisi o PDV-u
  • PREDNOSTI ULAGANJA U RAZLIČITE VRSTE OTVORENIH INVESTICIONIH FONDOVA: Kako upravljati ličnim finansijama
  • PODRŠKA DOMAĆIM PROIZVODIMA I PROIZVOĐAČIMA: Oko 150 proizvoda sa žigom „Čuvarkuća“ i u Lidlu
  • SAVREMENA TEHNOLOGIJA JE POTPUNO AUTOMATIZOVALA RAD NA BUŠOTINAMA: Kako se digitalizuju naftaši
  • TV SLIKE I PRILIKE: Od filma do životne istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2021.
Podelite ovaj tekst: