PAVLE PETROVIĆ: Srbija ne napreduje koliko bi mogla i koliko bi trebalo

Srbija treba da sprovede reforme za trajno i dugoročno povećanje privrednog rasta. Sadašnjim rastom BDP-a od tri do četiri odsto godišnje nećemo sustići životni standard nama uporedivih zemalja CIE. Osnovne kočnice privrednog rasta su visoka korupcija i nedovoljna vladavina prava. Dok to ne rešimo, neće ni ukupna ekonomija brže napredovati

Pavle Petrović

U poslednjoj deceniji, od 2010. godine do danas, Srbija je ostvarila ukupni privredni rast od oko 20 odsto, ali su druge zemlje CIE u istom periodu ekonomski porasle u proseku za oko 35 procenata. To je razlog što je po životnom standardu, merenom kao BDP po stanovniku, Bugarska već oko 30 odsto iznad Srbije, Rumunija oko 60 odsto, Mađarska oko 80 odsto i ta razlika bi vrlo lako mogla dodatno da se poveća u narednoj deceniji, ukoliko Srbija ne sprovede potrebne mere i reforme za trajno i dugoročno povećanje privrednog rasta. Prethodno upozorenje uputio je prof.

Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Republike Srbije, u intervjuu za Magazin Biznis, uz podsećanje da Srbija ima potencijal za rast BDP-a oko pet odsto godišnje, pa bismo takvim rastom polako počeli da pristižemo druge zemlje Centralne i Istočne Evrope u ekonomskom razvoju i životnom standardu stanovnika.

– Problem je, međutim, to što mi sada jedva uspevamo da dobacimo do 3,5 odsto rasta i tako sve više zaostajemo u odnosu na uporedive zemlje, naglašava profesor Petrović koji u ekskluzivnom intervjuu za naš magazin govori o tome šta koči dugotrajni privredni rast Srbije, koliko su značajne investicije u infrastrukturu i zašto Vlada toleriše ili ignoriše pojedine probleme.

• Ali, ministar finansija i predsednik države tvrde da je Srbija po privrednom rastu u trećem kvartalu 2019., rekorder u Evropi…

– Tačno je da je Srbija sa rastom BDPa od 4,8 odsto u trećem kvartalu imala drugi najbrži rast u Centralnoj i Istočnoj Evropi (iza Mađarske), ali zato je u prvoj polovini godine, zajedno sa Albanijom i BiH, bila na samom začelju. Druga činjenica o kojoj se slabo izveštava javnost je ta da je do ubrzanja privrednog rasta u drugoj polovini 2019. došlo prvenstveno zbog izgradnje „Turskog toka“ i posledičnog rasta građevinarstva od čak 35 odsto. Svi drugi sektori privrede zadržali su sličan rast kao u prvoj polovini godine. To znači da će se privredni rast Srbije kada se završi najveći deo radova na izgradnji gasovoda, što se očekuje do kraja 2019. godine, najverovatnije ponovo vratiti ka svom uobičajenom trendu koji iznosi najviše 3,5 odsto godišnje.

• Da li to znači da se neće ostvariti planirani rast BDP-a u 2020. od četiri odsto?

– Za sada izgleda upravo tako. Naravno, moguće je da se tokom 2020. ponovo pojavi neki pojedinačni projekat koji će značajno da doprinese rastu BDP-a poput, na primer, najavljene investicije kineskog Ziđinga u novi rudnik bakra u Boru. To bi ponovo dovelo do ad hoc uvećanja stope rasta i možda približilo rast BDP-a u 2020. na oko četiri odsto, ali razvoj jedne zemlje ne može se oslanjati na pojedinačne projekte ma koliko oni bili veliki.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • DODELJENA TRADICIONALNA PRIZNANJA „SAM GODIŠNJE NAGRADE“: Mihailo Janković – Menadžer godine
 • PREGLED USVOJENIH IZMENA ZAKONA IZ OBLASTI POREZA I FINANSIJA: Nova poreska i finansijska pravila startuju u 2020.
 • TEKUĆA KRETANJA I OČEKIVANI TRENDOVI U SRPSKOJ EKONOMIJI: Nastavljaju se povoljni uslovi finansiranja
 • SIEMENS: Digitalna transformacija, budućnost industrijskog preduzeća
 • U ORGANIZACIJI SAM-a, “VEČE SA DEJANOM TURKOM U CROWNE PLAZI”: Okružite se ljudima koji su bolji od vas
 • “PREDUZETNIČKO OKO” PRVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA PREDUZETNIČKIH STRATEGIJA: Najvrednija i najplaćenija sposobnost čoveka je – razmišljanje
 • MELANIJA PAVLOVIĆ, DIREKTORKA KOMPANIJE JAF INTERNATIONAL U SRBIJI: Menadžer mora da bude dobar šahista
 • INDUSTRIJA VIDEO IGARA NAJBRŽI RASTUĆI DEO DOMAĆE EKONOMIJE: Najjači centri gejming industrije Beograd i Novi Sad
 • SKORO POLA VEKA RADA DRUŠTVA ZA INFORMATIKU SRBIJE: Internet koristi 80 odsto domaćinstava u Srbiji
 • DIGITALNI VODIČ: Hologramske društvene igre
 • DA LI JE FILMSKA INDUSTRIJA U SRBIJI POSTALA NOVA PRIVREDNA GRANA: Za uloženi evro u film, naša privreda dobije sedam
 • POSLOVNA SAZNANJA: Kraj i početak
 • TV SLIKE I PRILIKE: Zašto poštar ne zvoni dva puta
 • KAKO JE KOMPANIJA MERKATOR-S STVORILA I RAZVILA BREND „UKUSI MOGA KRAJA“: Nema granica za kvalitetnu hranu
 • VELIKI TRIJUMF “13. JUL – PLANTAŽA” IZ CRNE GORE: Godina Vranca – vina među najboljim u svetu
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2020.
Podelite ovaj tekst: