LJUBODRAG SAVIĆ, PROFESOR EKONOMSKOG FAKULTETA: Teško ćemo izbeći dužničku krizu

U ovom trenutku nije dobro povećati stopu PDV-a, jer bi to neminovno dovelo do rasta cena, što bi dodatno snizilo ionako nizak standard većine građana. Inflacija bi još više umanjila slabu kupovnu moć stanovništva, a to bi za posledicu imalo još veće opadanje prometa u trgovini na malo

Ljubodrag Savić

Pred nama je veoma teška godina, jer će i ove kao i u prethodne tri, bez posla ostati više desetina hiljada radnika. Realno će se smanjiti plate i penzije i porasti nivo siromaštva, čak i u sredinama koje tradicionalno pripadaju krugu razvijenijih delova Srbije. Zbog zaustavljanja rada železare u Smederevu smanjiće se ionako niska industrijska proizvodnja i izvoz. Ovim rečima, dakle prilično pesimistično, Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu, počinje razgovor za Magazin Biznis.

– Stopa privrednog rasta će najverovatnije biti negativna, jer osim smanjenja industrijske proizvodnje, rapidan pad će zabeležiti i trgovina na malo, dok će oblast finansijskih usluga, zbog problema sa vraćanjem već uzetih kredita, usporiti odobravanje novih. Rast će zabeležiti građevinarstvo, zbog subvencija države, i možda poljoprivreda, što će presudno zavisiti od vremenske situacije u narednom periodu. Zbog smanjenja privrednih aktivnosti neće biti ostvaren predviđeni priliv u srpski budžet. Istovremeno, zbog izbora, povećaće se javna potrošnja, zbog čega će budžetski deficit ove godine verovatno preći pet odsto BDP-a. Servisiranje javnog i spoljnog duga će biti otežano i zbog toga će slabiti kreditni rejting Srbije. To će imati za posledicu značajniji rast troškova zaduživanja države.

• Znači, novi ministar finansija će posle izbora biti pred velikim izazovima?

– Budućeg ministra finansija će sačekati visok budžetski deficit i prilično prazan državni budžet. U isto vreme, jačaće pritisak da se ostvare neka od datih izbornih obećanja vezanih za povećanje plata i penzija. Od buduće Vlade, odnosno od ministra finansija, preduzetnici će zahtevati smanjenje poreza i doprinosa i direktne subvencije, a nezaposleni i siromašni olakšavanje nepodnošljivog ekonomskog položaja. Pošto prilivi u srpski budžet neće biti dovoljni da zadovolje sve ove, a i neke druge apetite, biće veći pritisak da se kakvo-takvo uravnoteženje srpskog budžeta obezbedi povećanjem stope PDV-a.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: