TEMA: KAKAV ĆE BITI BILANS SRPSKE PRIVREDE U PRVOM TROMESEČJU 2012.

Najveći broj naših sagovornika ne sme ni da zamisli kako će ova godina da se završi, jer je neslavno počela. Otišao je veliki izvoznik Ju Es-stil, za njim i Međunarodni monetarni fond, mraz je okovao Srbiju, ali i bilanse preduzeća, na to su došle još i restrikcije struje i posrtanje dinara na kursnoj listi…

Sada si pao najniže, Nikola“. Ova rečenica ispisana na novčanici od sto dinara na kojoj je lik Nikole Tesle, kružila je početkom marta internetom i aludirala na seriju loših vesti u kojima je dinar bezmalo svakoga dana obarao neslavan rekord i padao na novi „istorijski minimum“. I nacionalnu valutu i privrednike izgleda da muči ista muka – strah od loših vesti.

Prvo tromesečje neslavno prolazi. Otišao je veliki izvoznik Ju Es-stil, za njim i Međunarodni monetarni fond, mraz je okovao Srbiju, ali i bilanse preduzeća. Na to su došle još i restrikcije struje i posrtanje dinara na kursnoj listi. Sve to zajedno, dodatno je pogodilo privredu koja je prethodne godine kuburila sa likvidnošću, odnosno nedostatkom novca. U poslednjem tromesečju 2011. godine uvoz je počeo da raste brže od izvoza, pao je promet u trgovini na malo, ali se povećao broj nezaposlenih. A činjenica da se izbori bliže, za poslovni svet ne znači ništa drugo nego „povlačenje ručne“ i čekanje da se neizvesnost okonča. Zbog toga ni ne čudi što najveći broj naših sagovornika bukvalno ne sme da zamisli kako će ova godina da se završi.

Uprkos svemu tome, čini se, ipak, da poslovna zajednica ne pravi veliku buku. Tek pokoji privrednik javno prebroji gubitke zbog kursa, dok je horsko negodovanje zbog ovakvih uslova poslovanja izostalo.

– Čini mi se da smo zapali u letargiju – iskren je Branislav Grujić, predsednik kluba „Privrednik“. – Kao da smo spustili ruke i čekamo nokaut.

Grujić ne krije da se boji najgoreg. Kaže da srpskoj privredi može da se dogodi isto što i bolesniku za koga kažu da je umro od kijavice. A ona ga je, zapravo, samo dotukla, zabrinut je naš sagovornik.

– Bojim se privrednog kolapsa, jer je situacija veoma složena. Niko ne može da prognozira kako će se godina završiti, niti može bilo šta da se planira. Svako ko realno razmišlja ne može ove godine da očekuje neko poboljšanje. Najveći problem je što niko ne razmišlja o investicijama – kaže Grujić i dodaje da je, bez obzira na sve, sudbina ipak samo u našim rukama i 90 odsto stvari samo od nas zavisi.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: