REGIONALNI PROJEKAT NALED-a: Prvi međudržavni kongres o poslovnoj klimi

Za ekonomski razvoj su neophodne investicije, u čemu ključnu ulogu imaju lokalne samouprave, a vlasti na državnom nivou u tome takođe učestvuju stvaranjem solidnog pravnog okvira, predvidivog pravnog sistema i odgovarajuće infrastrukture, rekao je nemački ambasador Volfram Mas

Prvi međudržavni kongres o poslovnoj klimi u regionu održan je 23. februara u hotelu Hajat pod nazivom „Jugoistočna Evropa – region povoljnog poslovnog okruženja“. Domaćin ovog skupa bio je Vladimir Čupić, predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. Otvarajući kongres, Čupić je istakao da u uslovima svetske ekonomske krize i sve žešće borbe za tržišta, za sirovine i efikasniju proizvodnju, zemlje jugoistočne Evrope mogu pronaći svoju šansu u jačanju regionalne saradnje i ekonomske razmene.

„Stabilno, predvidivo i podsticajno poslovno okruženje jeste ono što traže strani investitori kada razmatraju potencijalne lokacije za ulaganje, i to je ono što treba da im ponudimo ako želimo ekonomski rast“, rekao je Čupić i naveo da NALED od 2007. godine, kroz program certifikacije opština radi na unapređenju privrednog ambijenta na lokalu i promociji investicija u Srbiji. Do sada je certifikat o povoljnom poslovnom okruženju dobilo 17 opština i gradova Srbije, koji su u proteklih pet godina privukli preko dve milijarde evra investicija. O kvalitetu programa govori činjenica da je Financial Times ove godine uvrstio čak pet certifikovanih opština u top 10 investicionih destinacija u Evropi sa stanovišta cenovne efektivnosti i FDI strategije u konkurenciji manjih gradova i opština. Čupić je naglasio i da Program certifikacije od ove godine prerasta u međunarodno priznati standard za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: