ISKOSA GLEDANO: Kandidat

 

EVROPA: Taj se događaj ne može izbeći. Ne bi bilo evropski. Srbija se najzad dokopala kandidature za EU. Bez datuma za početak pregovora. Koliko ta iznenadna blagonaklonost Brisela i Berlina obavezuje ekonomskom i institucionalnom krizom sluđenu Uniju pokazuju primeri Turske, za koju se već kači atribut „večitog kandidata“ i Makedonije, kojoj prete veliki izgledi da se Turskoj u tom društvu „večitih“ pridruži.

Piše: Ruža Ćirković

Ipak, za Uniju, a možda još više za SAD, važno je da i ovaj prostor koliko god mali bio drži uz svoje skute, kako ne bi kojim slučajem otišao pod neke druge bilo kada, a naročito sad kad se dramatično uspostavljanje multipolarnog sveta ne može više ne samo negirati nego ni prećutkivati.

Sa istorijskog stanovišta događaj je, ma koliko krhka bila njegova realna važnost, značajan za prozapadnu ideju u Srbiji koja je od pamtiveka osporavana proruskom idejom i, prema tvrdnjama nekih savremenih evropejaca, do sada nikad nije uspevala da preskoči ciljanu natpolovičnost. Sada izgleda jeste.

Sa ekonomskog stanovišta kandidatura sigurno neće doneti toliko koristi, koliko bi njeno uskraćivanje možda donelo štete. Ovu tvrdnju nećemo moći da proverimo. Tek, osiromašena i najavama sve novih i novih dna jedne te iste krize uplašena Srbija je kandidaturu dočekala prilično rezervisano.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: