MAKEDONSKO VINOGORJE NA MAPI SVETA – Janevski: „Bela voda“ vrhunsko vino

Proizvodnja vina je uživanje u poslu na duge staze i traži etičnost u poslovanju. Od 19.000 tona grožđa možete da proizvedete 12.000 tona vina. Ko kaže da je proizveo više vina od iste količine, znači da je dodavao vodu – kaže Svetozar Janevski, većinski vlasnik vinarije Tikveš u Kavadarcima

Svetozar Janevski je jedan od najuspešnijih makedonskih biznismena. Njega ne prati izraz „tajkun“ u lošem značenju te reči. Sada se najviše bavi vinom. Uživa dok priča o svemu što je vezano za „napitak bogova“ – od vinove loze do kvaliteta buradi i tragova koje vino ostavlja u čaši. „Proizvodnjom vina možete da se bavite samo onda kada steknete dosta novca, pa ste spremni da radite iz zadovoljstva i da dugoročno ulažete. Nema brzog profita u proizvodnji vina“, kaže Janevski.
Priču o vinu i makedonskom vinogorju mogli smo da saznamo tokom posete vinariji Tikveš u Kavadarcima, kada je krajem maja grupa novinara beogradskih medija posetila ovu najveću vinariju na Balkanu, a kažu i u jugoistočnoj Evropi. Domaćin nam je bio Svetozar Janevski, predsednik Upravnog odbora vinarije Tikveš (jedan od većinskih akcionara), i tim njegovih mladih, veoma uspešnih menadžera.

Janevski slovi za vizionara biznisa u Makedoniji, a njegov uspon se poklapa sa periodom tranzicionih promena. Naime, Janevski je početkom `90-tih godina u Makedoniju doveo velike globalne brendove (Koka-Kola i Hajneken), a potom je sredinom `90-tih otvorio prvi Mekdonalds restoran u Skoplju. Važnost marketinga je najbolje dokazao stvarajući brend “Skopsko” (čuvena reklama „Sakam Skopsko“) kao jedan od šest vlasnika skopske pivare. Potom, početkom dvehiljadite, sa partnerima iz Pivare Skopje, osniva M-6 Investicioni fond i 2003. godine otkupljuje većinski akcionarski paket vinarije Tikveš u Kavadarcima.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: