SLOBODAN PETROVIĆ, GENERALNI DIREKTOR SALFORDA: Spremamo se za izlazak na strane berze

Kada je prvi talas krize prošao, investitori su očekivali da će moći da dobiju svoj novac nazad. Drugi talas je i njih iznenadio i normalno je da bi oni želeli da što pre pod nekim normalnim uslovima izađu

Slobodan Petrović

Cilj Slobodana Petrovića, generalnog direktora kompanije Salford, bio je da na čelu fonda ostane svega pet godina. To je i bio prvobitni plan investicionog fonda, u čije ime rukovodi „Dunav hrana grupom“. Predviđeno je bilo da se nakon toga kompanije prodaju i povuku sa tržišta. Kriza je investitorima, kao i između ostalog i mnogima u svetu, pomrsila račune i „zarobila“ kapital. Umesto pet, u Srbiji je Salford ostao 10 godina, što je potpuno netipično za ovu vrstu ulaganja. I najnoviji pokušaj da kompaniju Imlek prodaju holandskoj Kampini nije urodio plodom.

– Potpuno je uobičajeno da fondovi ovog tipa imaju limitiran period u kome funkcionišu. Investitori su nama dali sredstva i ograničili nas na pet godina. Mi smo taj novac povukli 2003. godine i trebalo je da završimo proces do 2008. ili 2009. godine. Nažalost, zbog krize smo morali da odustanemo od prodaje. Startovali smo prodaju, a onda su se ponuđači povukli septembra 2008. godine. Odlučili smo da je odložimo i sačekamo da prvi špic krize prođe. Kad smo ponovo pokrenuli proces prodaje desio se drugi udar krize. Tako da sada nije najbolja situacija, vrlo retko se bilo ko odlučuje na kupovinu. Čak i oni koji o tome razmišljaju žele da izvuku neku korist iz ove situacije i plate minimalnu cenu. I to od onih koji su prinuđeni da prodaju. To pokazuje da kod investicionih fondova nema zagarantovanih stvari. Mi smo, kada smo stigli, imali negativan prijem u javnosti jer se smatralo da fondovi, ustvari, peru pare, nezdravo posluju, da rade preko „of šor“ kompanija, što opet ima negativan prizvuk… Trebalo nam je puno vremena da dokažemo da to nije tako.

• Spomenuli ste da i oni koji žele nešto da kupe gledaju da kompaniju preuzmu po nižoj ceni. Da li je to bio slučaj sa Kampinom?

– Ne, ja sam to više govorio teoretski. Oni smatraju da je cena primerena trenutku i rizicima kriznog perioda. Nisam na njih mislio kad sam to rekao. Postoje fondovi koje mi zovemo „ajkule“ i koji pokušavaju da izvuku korist iz ove situacije. Kampina je strateški investitor i oni su želeli ovaj biznis, ali u situaciji krize procenjivali su svoje rizike.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: