IZLAZAK DRUŠTVENE MREŽE NA BERZU: Fijasko Fejsbuka

Od uzleta do prizemljenja: investitori u akcije kompanije Marka Zukerberga za nekoliko nedelja izgubili 25 milijardi dolara

Najavljen je bio spektakl: najveća inicijalna javna ponuda u istoriji, dokapitalizacija od 18 milijardi dolara i ukupna vrednost kompanije od preko sto milijardi. Izvršene su i sve marketinške pripreme, stvorena je atmosfera da je reč o sigurnoj investiciji, a kad je (18. maja) došao “dan D” – očekivanja nisu ispunjena.

Tranzicija Fejsbuka, najveće društvene mreže i nesumnjivog internet fenomena, od ortačkog u akcionarsko društvo u najmanju ruku je razočarala. Počelo je, doduše, sa euforijom, a završilo se fijaskom. Investitori jesu nagrnuli uvereni da će akcije kupiti jeftino a kasnije ih preprodati skupo, ali mnogo toga “nije štimovalo”.

Tehnički problemi

Prvo je bilo neočekivanih tehničkih problema u kompjuterskom sistemu, zbog čega neki nalozi za kupovinu nisu mogli da budu odmah izvršeni, što je u takvim situacijama nedopustivo. Kad je to prevaziđeno, tražnja je u jednom momentu cenu gurnula do 42 dolara za akciju, ali na kraju berzanskog dana one su se kotirale tek za 23 centa preko od nominalnih 38 dolara, koliko je savetnik Marka Zukerberga i ortaka, investiciona banka “Morgan Stenli”, odredila kao početnu cenu.

Manje od tri nedelje potom cena je pala na oko 28 dolara, što je, po računici agencije za poslovne vesti “Blumberg”, investitorima donelo ukupan gubitak od čak 25 milijardi. I to ne konačan. Krajem prve nedelje juna najavljivano je da se ovo klizanje neće smiriti sve dok cena ne padne na oko 22 dolara, koliko je, kako tvrde berzanski eksperti, trebalo da iznosi od samog početka.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: