MENADŽERSKI VODIČ: Politika je rizičan biznis

Da li su politika i biznis saputnici, ili svako ide svojim putem koji vodi ka istom cilju: blagodeti društva i države?

Odgovor na ovo pitanje u Americi, najvećoj sili sveta koja uz to sebe smatra uzorom demokratskog uređenja, pa i globalnim „svetionikom“, dosad je bio nedvosmislen: politika se samo posredno bavi biznisom i u ime opšteg dobra. Politika definiše pravila i mehanizme tržišne utakmice da bi u njoj isprednjačili najsposobniji i najorganizovaniji, oni sa najboljim biznis planom i najviše investitora voljnih da ga podrže. Biznis vodi računa o profitu, odnosno interesima akcionara.

Pritom se podrazumeva da se politika i biznis međusobno dobro razumeju, da postoje mehanizmi (lobiranje, izborne donacije) da biznismeni utiču na političke odluke. Otuda tandem demokratije i kapitalizma. Biznis je međutim ovog proleća u Americi učinio značajan iskorak ka politici o kojem se tamo uveliko debatuje. Šta se dogodilo?

Na stotine firmi, uključujući tu i mega IT korporacije kao što su Amazon i Gugl, i isto toliko eminentnih biznismena među kojima je i jedan od najbogatijih Amerikanaca, Voren Bafet, potpisalo je pismo u kojem je izneto neslaganje sa novoizglasanim zakonom u saveznoj državi Džordžija, kojim se, po oceni potpisnika otežava, pa u krajnjem ishodu i onemogućava da svi građani te države podjednako uživaju osnovno građansko pravo, pravo da slobodno glasaju.

Ustajući u „odbranu demokratije“, potpisnici su naglasili da to ne čine zarad interesa demokratske ili republikanske partije, već samo zbog svog uverenja da je napad na demokratiju uvek i „napad na biznis“.

Američki i drugi zapadni mediji, ovo su nazvali „CEO aktivizmom“ (CEO je titula glavnog menadžera, u našem sistemu generalnog direktora, nekog poslovnog entiteta).

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U SANU PREDSTAVLJENA KNJIGA – MONOGRAFIJA AUTORA PROF. PAVLA PETROVIĆA I PROF. MIRJANE GLIGORIĆ MATIĆ: Zašto Srbija zaostaje, umesto da sustiže razvijenije zemlje CIE
  • ŠTA DONOSI NOVI PRAVILNIK O POREZU NA DODATU VREDNOST: Od prvog jula ove godine novi propisi o PDV-u
  • PREDNOSTI ULAGANJA U RAZLIČITE VRSTE OTVORENIH INVESTICIONIH FONDOVA: Kako upravljati ličnim finansijama
  • PODRŠKA DOMAĆIM PROIZVODIMA I PROIZVOĐAČIMA: Oko 150 proizvoda sa žigom „Čuvarkuća“ i u Lidlu
  • SAVREMENA TEHNOLOGIJA JE POTPUNO AUTOMATIZOVALA RAD NA BUŠOTINAMA: Kako se digitalizuju naftaši
  • TV SLIKE I PRILIKE: Od filma do životne istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2021.
Podelite ovaj tekst: