PRVI SRPSKO–BRITANSKI TRGOVINSKI UGOVOR: Pre 140 godina izvozili smo voće i pekmez, a uvozili metal i tekstil

Po sticanju pune nezavisnosti posle Berlinskog kongresa, u leto 1878. godine, Srbija je prvi ugovor o trgovini potpisala sa Ujedinjenim Kraljevstvom, s proleća 1879. Ubrzo su usledili sporazumi sa Italijom, Rusijom, Belgijom i Švajcarskom jer smo kao mala, poljoprivredna zemlja tragali za novim tržištima. Šta je sadržao prvi ugovor, rukom pisan, na dve stranice, čiji se original čuva u Državnom arhivu Srbije

Istoričar Aleksandar Marković, viši arhivist Državnog arhiva Srbije

Izvozili smo voće i pekmez, a uvozili iz Velike Britanije metal i tekstil. Tako je, verovali ili ne, bilo pre 140 godina! I, pritom, nije bilo velikog deficita u spoljnotrgovinskoj razmeni! Međusobna razmena dve zemlje bila je prilično izbalansirana, sa razlikom od nekoliko stotina funti.

I danas, skoro vek i po kasnije, iz Srbije se i dalje na Ostrvo najviše izvozi voće (smrznuto – što je tekovina razvoja civilizacije!), pa zatim automobilske gume, dok najviše uvozimo odeću, mašine i sirovine za neke industrijske grane, ali i lekove, automobile. U drugoj deceniji 21. veka trgovina dve države dostigla je vrednost od pola milijarde evra i naša zemlja beleži suficit. Ali, šta je u ovoj priči o spoljnotrgovinskim odnosima Srbije sa Velikom Britanijom najzanimljivije? Svakako je to činjenica da je Velika Britanija prva država sa kojom je Srbija sklopila ugovor o spoljnotrgovinskoj razmeni posle sticanja nezavisnosti 1878. godine: prvi trgovinski ugovor sklopljen je marta 1879., nakon sticanja pune samostalnosti od Turske. Najpre je potpisan privremeni, a potom, februara 1880. godine prvi definitivni naslovljen kao Ugovor o prijateljstvu i trgovini.

Na ovu dugu tradiciju spoljnotrgovinskih odnosa Srbije i Velike Britanije pažnja javnosti je skrenuta tek nedavno, početkom aprila 2021. godine, kada je britanski ministar za izvoz Grejem Stjuart posetio Beograd, kako bi se (konačno) sklopio bilateralni sporazum između Srbije i UK, posle izlaska Velike Britanije iz Evropske unije. O tom potpisivanju dugo očekivanog Sporazuma o kontinuitetu trgovine između Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Srbije, objavili smo tekst u aprilskom broju Magazina Biznis.

Ali, kuriozitet te posete britanskog ministra bila je poseta Državnom arhivu Srbije i uvid u original dokumenta od pre 140 godina, koji se čuva u našem Arhivu. Kako se nezvanično moglo saznati, britanski ministar je bio impresioniran dobrom formulacijom tačkama ondašnjeg prvog ugovora, koji se može i danas „prepisati“.

Taj prvi ugovor je i bio povod za naš razgovor sa istoričarem Aleksandrom Markovićem, višim arhivistom Državnog arhiva Srbije, ustanove u kojoj se čuvaju originali bilateralnih ugovora Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva s kraja 19. i početka 20. veka. On podseća da su, u skladu sa razvijanjem odnosa, međusobnih potreba i zahtevima tržišta, tokom državotvornosti Kneževine, a kasnije Kraljevine Srbije, potpisivani i drugi privremeni i definitivni trgovinski ugovori. Ali, taj prvi, privremeni trgovinski ugovor sklopljen je 17. marta 1879. u Beogradu. Pisan je rukom, na dve stranice. Potpisali su ga Jovan Ristić, srpski predsednik Vlade, i Džerard Frensis Guld, britanski poslanik u Beogradu.

– Poslanici su u to doba bili diplomatski predstavnici, jer su ambasadore međusobno imale samo velike sile, jedne kod drugih. U druge zemlje slale su „poslanike“. Ovaj termin ostao je u upotrebi u pojedinim slovenskim zemljama pa se danas kaže poslanik, veleposlanstvo kao pandan ambasadama, pojašnjava naš sagovornik.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U SANU PREDSTAVLJENA KNJIGA – MONOGRAFIJA AUTORA PROF. PAVLA PETROVIĆA I PROF. MIRJANE GLIGORIĆ MATIĆ: Zašto Srbija zaostaje, umesto da sustiže razvijenije zemlje CIE
  • ŠTA DONOSI NOVI PRAVILNIK O POREZU NA DODATU VREDNOST: Od prvog jula ove godine novi propisi o PDV-u
  • PREDNOSTI ULAGANJA U RAZLIČITE VRSTE OTVORENIH INVESTICIONIH FONDOVA: Kako upravljati ličnim finansijama
  • PODRŠKA DOMAĆIM PROIZVODIMA I PROIZVOĐAČIMA: Oko 150 proizvoda sa žigom „Čuvarkuća“ i u Lidlu
  • SAVREMENA TEHNOLOGIJA JE POTPUNO AUTOMATIZOVALA RAD NA BUŠOTINAMA: Kako se digitalizuju naftaši
  • TV SLIKE I PRILIKE: Od filma do životne istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2021.
Podelite ovaj tekst: