IVAN NIKOLIĆ: Region je prošao mnogo gore od nas

Sudeći po ostvarenim ekonomskim rezultatima, Srbija je u ovu godinu ušla jako dobro. U prvom kvartalu imaćemo međugodišnji rast od jedan odsto. U drugom kvartalu očekujemo dvocifren rast BDP-a od 11 do 12 odsto, što možemo da zahvalimo industriji. Menja se i struktura našeg izvoza, jer sve više izvozimo proizvode visoke i srednje tehnologije

Ivan Nikolić: U martu 2021. industrija je zabeležila 6,2 odsto rasta, što je iznenađujuće dobro

Pandemija COVID-19 dramatično ljulja ekonomije našeg neposrednog okruženja. Kako sada stvari stoje, Srbija je prošlogodišnju krizu pregurala bolje od regiona. Činjenica je da smo se odgovornom ekonomskom politikom, postignutom i očuvanom makroekonomskom stabilnosti iz pretkovid perioda, uz snažnu kontracikličnu reakciju fiskalne i monetarne politike, uzdigli na poziciju koja je povoljnija u odnosu na zemlje regiona.

Ovom ocenom Ivan Nikolić, član Saveta guvernera NBS i urednik biltena Makroekonomske analize i trendovi, počinje razgovor za Magazin Biznis. Spram pojedinih suseda može se reći i da smo nikad bolji, dodaje Nikolić.

– Hrvatsku smo prvi put sustigli po generisanom kvartalnom BDP-u; BiH i Crnu Goru prestigli smo po visini prosečnih zarada. Međutim, aktuelne ekonomske prilike su i dalje delikatne, dok negativni rizici u regionu preovlađuju. Na neke zemlje će 2020. godina ostaviti čak trajne posledice i negativne efekte.

• Na koga tu, pre svega, mislite?

– Na zemlje u čijim ekonomijama turizam ima značajnu ulogu, a to su Crna Gora i Hrvatska. Pogotovo je Crna Gora u jako lošoj situaciji. I to nije samo posledica korona krize i loše 2020. godine i turističke sezone, već su oni nagomilali neke probleme poslednjih godina.

• Mislite na preveliki javni dug koji sada iznosi više od 105 odsto BDP-a?

– Tako je. Potpuno neočekivano, njihov javni dug je prešao 100 odsto i prvi put se u ovom regionu dogodilo da jedna zemlja ima veći dug od BDP-a. Problem je što taj dug ima tendenciju daljeg porasta. Problem su i plate, standard ljudi. U Crnoj Gori životni standard stagnira već četiri, pet godina. Pogledajte samo 2017. godinu kao primer. Oni su tada imali prosečne zarade 500 evra, a kod nas su iznosile oko 350 evra. A mi smo ih sad prestigli.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • U SANU PREDSTAVLJENA KNJIGA – MONOGRAFIJA AUTORA PROF. PAVLA PETROVIĆA I PROF. MIRJANE GLIGORIĆ MATIĆ: Zašto Srbija zaostaje, umesto da sustiže razvijenije zemlje CIE
  • ŠTA DONOSI NOVI PRAVILNIK O POREZU NA DODATU VREDNOST: Od prvog jula ove godine novi propisi o PDV-u
  • PREDNOSTI ULAGANJA U RAZLIČITE VRSTE OTVORENIH INVESTICIONIH FONDOVA: Kako upravljati ličnim finansijama
  • PODRŠKA DOMAĆIM PROIZVODIMA I PROIZVOĐAČIMA: Oko 150 proizvoda sa žigom „Čuvarkuća“ i u Lidlu
  • SAVREMENA TEHNOLOGIJA JE POTPUNO AUTOMATIZOVALA RAD NA BUŠOTINAMA: Kako se digitalizuju naftaši
  • TV SLIKE I PRILIKE: Od filma do životne istine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2021.
Podelite ovaj tekst: