MEMOARSKI MEDALJONI: “S TITOM PO SVETU”: Učesnik i svedok

Profesor dr Predrag Lalević bio je 16 godina član lekarske ekipe koja je pratila Josipa Broza Tita na njegovim mnogobrojnim putovanjima po svetu. Tri decenije posle Titove smrti napisao je knjigu s autentičnim činjenicama koje verodostojno oslikavaju njegovu ličnost, vreme i događaje presudne za svet današnjic

Predrag Lalević

Pune tri decenije posle dramatične završnice životnog puta Josipa Broza Tita profesor dr Predrag Lalević napisao je knjigu “S Titom po svetu”. U svojevrsnim “memoarskim medaljonima” dr Lalević je opisao period života koji je proveo kao član lekarskog tima na predsednikovim mnogobrojnim državničkim putovanjima po svetu. Kao mlad lekar, specijalista anesteziologije i reanimacije, pratio je predsednika Tita u čak 106 zemalja na svim kontinentima, izuzev Australije.

Predstavljajući svoju knjigu koja je izazvala ogromnu medijsku pažnju, dr Lalević je objasnio zašto je trebalo da prođe 30 godina da bi, nikada zabeležena, sećanja ugledala svetlost dana. Bio je to njegov svojevrstan odgovor na mnogobrojna štiva samoreklamera i proizvoljnih procenitelja Titovog lika i dela, često obojenih senzacionalizmom i pikanterijama dostojnih bulevarske štampe.

Dr Predrag Lalević je punih 16 godina bio autentičan svedok događaja koji su od 1964. do 1980. godine pratili predsednikova putovanja kojima je on, u svojstvu člana lekarskog tima neposredno zaduženog za brigu o Titovom zdravlju, prisustvovao sa dužne distance i mnogo poštovanja, a opet, u njegovoj najneposrednijoj blizini.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: