USAID PROJEKAT ZA BOLJE USLOVE POSLOVANJA: Neophodan dijalog vlasti i privrede

Povodom početka projekta koji će se baviti unapređenjem poslovne klime, ekonomski eksperti i predstavnici poslovnih asocijacija razgovarali su o ekonomskoj strategiji za postizanje održivog rasta, o dometima srpskih izvoznika i preprekama sa kojima se suočava privreda

Precenjeni kurs, nedovršene reforme i ekspanzivna politika domaće tražnje neki su od glavnih problema srpskih izvoznika. Neravnoteža postoji i u odnosu između relativno niske domaće štednje i domaćih investicija, dok srpske vlasti umesto primene dugoročnih mera kojima se uređuje privredni sistem prednost radije daju kratkoročnim reformama, verovatno sa namerom da kapitalizuju njihove rezultate.

Ovo su neki od zaključaka panela o ekonomskoj strategiji neophodnoj za postizanje održivog privrednog rasta u Srbiji, koji je održan 31. maja povodom početka USAID Projekta za bolje uslove poslovanja. Na svečanosti organizovanoj u Skupštini grada Beograda ovu petogodišnju inicijativu vrednu 16,7 miliona dolara otvorili su potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović, ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, i direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević. Nakon uvodnih obraćanja, kroz dve panel diskusije ekonomski eksperti su pokušali da dođu do odgovora na pitanja koja muče srpske privrednike.

– Poslednje analize pokazuju da Srbija, sa izuzetkom nekoliko sektora u kojima je delimično pronašla svoju konkurentnost, još uvek nije ni blizu da iskoristi komparativne prednosti koje postoje u ključnim, ranije veoma jakim klasterima u našoj zemlji – u metalskom kompleksu, kompleksu automobilske, tekstilne industrije i povezanih grana. Investicije još uvek nisu došle do tih ključnih strateških sektora gde bi Srbija mogla da ih valorizuje – rekao je Dušan Vujović, savetnik Svetske banke.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: