DEVETA KONFERENCIJA EVROPSKOG CENTRA ZA LIDERSTVO: U Rusiji se ne pravi profit na brzinu

Između Rusije i Evropske unije ima velikih mogućnosti za saradnju, a prepreke, ukoliko se jave, trebalo bi da se prevaziđu međusobnim poštovanjem vrednosti i izgradnjom poverenja

Budite strpljivi i naučite da poslujete sa Rusima – isplatiće vam se! Ovako bi sažeto mogla da glasi poruka sa Devete konferencije Evropskog centra za liderstvo (u sastavu IEDC Poslovne škole Bled), održane na Bledu 2. i 3. juna sa temom „EU i Rusija – Poslovne mogućnosti i izazovi menadžmenta“. U radu konferencije učestvovalo je oko stotinu predstavnika biznisa, vlada, nevladinih organizacija, medija i direktora menadžmenta škola i stručnjaka iz 21 zemlje, a sve ih je okupila, kao i ranijih godina, profesorka Danica Purg, osnivač IEDC Poslovne škole Bled. Cilj konferencije bio je da se detaljnije objasne odnosi EU i Rusije, sličnosti i razlike, kako bi se otvorili novi pristupi za unapređenje saradnje. Zaključak je očekivan: između Rusije i Evropske unije ima velikih mogućnosti za saradnju, a prepreke, ukoliko se jave, trebalo bi da se prevaziđu međusobnim poštovanjem vrednosti i izgradnjom poverenja.

Da je EU sa svojih 27 članica već važan ekonomski partner za Rusiju pokazuju i podaci da 53 odsto ruskog izvoza ide u EU, dok ruski uvoz iz EU iznosi 52 odsto. Na te podatke podsetili su i predsednik Akademije nacionalne privrede Ruske Federacije, prof. dr Vladimir Mau i predsednik ruskog Udruženja za poslove edukacije prof. dr Sergej Miasoedov. „Istraživanja pokazuju da 70 odsto građana Rusije ima pozitivnu percepciju o zemljama EU i to treba iskoristiti za saradnju na svim poljima – od ekonomije do kulture. Rusija nisu samo stereotipi: Staljin, votka, balet… Mi danas imamo veoma obrazovane i tehnološki izuzetno sposobne mlade ljude. U tome je tajna našeg uspeha“, rekao je prof. Sergej Miasoedov.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: