MENADŽERSKI VODIČ: Biznis kao Formula 1

Na prvi pogled, nema nikakvih sličnosti između menadžera i vozača Formule jedan, ako se izuzme to da obe profesije svoj posao obavljaju sedeći. I da je i jednom i drugom neophodna – koncentracija.

biznis-kao-formula-1Sa različitim posledicama doduše, ako im na momenat popusti pažnja. Vozač Formule rizikuje da, u momentu kada kazaljka na brzinomeru pokazuje 300 kilometara na sat, izgubi glavu ili postane teški invalid, dok direktor, ako se previše zaljulja u svojoj fotelji može jedino da prospe kafu po svom skupom odelu ili kravati.

Sličnosti su međutim mnogo veće nego što mislimo, tvrdi ekspert koji poznaje i profesionalce za volanom najbržih četvorotočkaša i one koji su za kormilom visokog biznisa i nansija. Dr Aki Hintsa, hirurg iz Finske, bio je 11 godina glavni lekar Meklaren tima F1 i među njegovim klijentima, kako je nedavno predočio londonski časopis Ekonomist, bila su tri svetska šampiona: Sebastian Vetel, Mika Hakinen i Luis Hamilton. Danas je poslovni konsultant čija kancelarija zapošljava 30 ljudi i čiji su klijenti – sudeći po tome što im je na ovogodišnjem Davosu održao dvodnevni seminar – vodeći lideri biznisa današnjice.

Dr Hintsa ističe da mu je iskustvo iz borbe za brzinski Gran pri pomoglo da se usredsredi na probleme koji muče i današnje menadžere.

Prvi je – spavanje, odnosno hronična neispavanost. To je najčešće rezultat poslovne dinamike, mada menadžeri (pa i neki političari) to što malo spavaju smatraju svojom vrlinom. Dr Hintsa odbacuje uverenje da je moguće normalno funkcionisati sa samo pet sati sna. “Ako neko samo toliko spava tri noći uzastopno, on je podjednako efektivan kao i solidno alkoholisani vozač”.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Novak Đoković fondacija ulaže 700.000 evra
  • KONKURENCIJA NA TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE Kogeneracija – Struja iz do sada neiskorišćenog gasa
  • MARIJANA VASILESKU, ČLANICA IZVRŠNOG ODBORA, NADLEŽNA ZA RESOR ZA POSLOVE SA STANOVNIŠTVOM SBERBANKE Mi smo tamo gde su naši klijenti
  • EDUKACIJA PRED NOVIM IZAZOVIMA ZBOG SAVREMENIH TEHNOLOGIJA Da li treba plaćati za visokoškolsko obrazovanje ili ne
  • KAKO JE POSLOVALA FONDACIJA ANA I VLADE DIVAC U 2015. GODINI Obezbedili 2,2 miliona dolara pomoći za 130.000 ljudi
  • Točeni Jelen – svaki gutljaj kao da je prvi
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE (I deo) Sedam stvari koje klijenti očekuju
  • U ORGANIZACIJI TGI GRUP INTERNEŠENEL Uručena priznanja “Superbrend Srbija”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2016.
Podelite ovaj tekst: