ISKOSA GLEDANO: Šta kažete na radno mesto u Hrvatskoj

Nedavno sam čula ovaj vic: napravljena anketa u Sloveniji sa jednim pitanjem: Da li da otkažemo gostoprimstvo radnicima iz Bosne?

Ruža Ćirković

Ruža Ćirković

Rezultat: pet odsto anketiranih izjasnilo se da se radnicima iz Bosne gostoprimstvo otkaže odmah, a 95 odsto anketiranih je odgovorilo: neka ostanemo još malo! U bivšoj Jugoslaviji su, sećam se, pravljene ankete koje su svedočile o vrlo slaboj fluktuaciji radne snage unutar zemlje zasnovane na bratstvu i jedinstvu. Ukoliko su odlučivali da radno mesto traže van svoje Republike, građani Srbije su radije birali neko daleko inostranstvo nego neku od jugoslovenskih republika, bez obzira na ponuđene uslove. Ovo mi je negdašnje stanje stvari palo na pamet kad su hrvatski poslodavci od pre neki dan počeli dramatično da objavljuju nedostatak radne snage gotovo neverovatnog obima. U turističkoj sezoni Hrvatskoj će nedostajati 40.000 sezonaca – pre svega kelnera, pa prodavaca, kuvara, sobarica… Prvi biznismen Hrvatske, Ivica Todorić, sa velikim poslovima i u Srbiji (Idea, Merkator, uljare…) takođe je objavio da mu se na poziv za 4.000 radnih mesta javilo samo 400 ljudi, a ostalo ih da radi 10 odsto! Todorić nije precizirao o kakvim se radnim mestima radi, ni u kojim uslovima ni za kakvu platu. Ali nezaposlenost je i u Hrvatskoj daleko iznad EU proseka.

Problem sa radnom snagom u Hrvatskoj je pre svega demografski, ali sve će više biti i posledica evropske formule po kojoj jake zemlje, poput pre svega Nemačke, vuku kvalifikovanu i visokoobrazovanu radnu snagu iz perifernih slabijih članica, koje će zbog toga postajati kadrovski sve tanje, pa time i još ekonomski slabije u odnosu na jako jezgro EU.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Novak Đoković fondacija ulaže 700.000 evra
  • KONKURENCIJA NA TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE Kogeneracija – Struja iz do sada neiskorišćenog gasa
  • MARIJANA VASILESKU, ČLANICA IZVRŠNOG ODBORA, NADLEŽNA ZA RESOR ZA POSLOVE SA STANOVNIŠTVOM SBERBANKE Mi smo tamo gde su naši klijenti
  • EDUKACIJA PRED NOVIM IZAZOVIMA ZBOG SAVREMENIH TEHNOLOGIJA Da li treba plaćati za visokoškolsko obrazovanje ili ne
  • KAKO JE POSLOVALA FONDACIJA ANA I VLADE DIVAC U 2015. GODINI Obezbedili 2,2 miliona dolara pomoći za 130.000 ljudi
  • Točeni Jelen – svaki gutljaj kao da je prvi
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE (I deo) Sedam stvari koje klijenti očekuju
  • U ORGANIZACIJI TGI GRUP INTERNEŠENEL Uručena priznanja “Superbrend Srbija”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2016.
Podelite ovaj tekst: