IVAN NIKOLIĆ: Rast nam nije pao s neba

Oporavak je realan, jer je najvećim delom zasnovan na rastu izvoza, ali su rasle i investicije i potrošnja. Takođe, osetno je ubrzan rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji. Dobro je što su komponente rasta široko postavljene po svim oblastima. Prema desezoniranim podacima, samo dve oblasti u aprilu nisu imale tekući porast, dok je u većini taj porast bio vrlo visok. I to nema mnogo veze sa niskom prošlogodišnjom bazom, niti sa poplavama koje su se dogodile još 2014. godine

ivan-nikolic

Ivan Nikolić

Ako bi se prosečan stanovnik Srbije informisao prateći isključivo saopštenja zvanične statistike, sasvim sigurno je da ne bi povezao da se poplava dobrih ekonomskih vesti, koja nas je zapljusnula od početka 2016. godine, odnosi na zemlju u kojoj živi. Ekonometristi su izračunali da od početka godine raste bruto domaći proizvod (BDP), da se industrijska proizvodnja oporavlja, da je priliv investicija veći, da raste izvoz, a rastu i zarade. Poslednja analiza biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) još je optimističnija od prethodne. „Privredna aktivnost je u porastu i taj se rast ubrzava“, ocenjuju autori ovog biltena. To jasno pokazuju podaci za prva četiri meseca 2016. godine o industrijskoj proizvodnji i, posebno, o proizvodnji prerađivačke industrije. Prema preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku o bruto domaćem proizvodu, on je u prvom tromesečju realno premašio vrednost iz prvog kvartala prethodne godine za 3,5 odsto.

Koliko je taj rast realan, šta je tome kumovalo, kao i zašto građani Srbije to još ne osećaju u svom novčaniku razgovarali smo sa Ivanom Nikolićem, saradnikom biltena MAT i članom Saveta guvernera Narodne banke Srbije.

– Rast je realan, jer je najvećim delom zasnovan na rastu izvoza, ali su rasle i investicije i potrošnja. Takođe, osetno je ubrzan rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji. Dobro je što su komponente rasta široko postavljene po svim oblastima. To pokazuju podaci za april. Prema desezoniranim podacima, samo dve oblasti u aprilu nisu imale tekući porast, dok je u većini taj porast bio vrlo visok.

I to nema mnogo veze sa niskom prošlogodišnjom bazom, niti sa poplavama koje su se dogodile još 2014. godine. Jasno je da se intenzivira dinamika privrednog rasta. A još bitnije je što se stope rasta povećavaju iz meseca u mesec. Ta tendencija koja je bila karakteristična u prvom tromesečju, sada je izvesno, nastavljena je u aprilu. Prema proceni Miladina Kovačevića, direktora Republičkog zavoda za statistiku, rast BDP-a će u drugom kvartalu biti još veći i kretaće se između 3,5 do četiri odsto.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Novak Đoković fondacija ulaže 700.000 evra
  • KONKURENCIJA NA TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE Kogeneracija – Struja iz do sada neiskorišćenog gasa
  • MARIJANA VASILESKU, ČLANICA IZVRŠNOG ODBORA, NADLEŽNA ZA RESOR ZA POSLOVE SA STANOVNIŠTVOM SBERBANKE Mi smo tamo gde su naši klijenti
  • EDUKACIJA PRED NOVIM IZAZOVIMA ZBOG SAVREMENIH TEHNOLOGIJA Da li treba plaćati za visokoškolsko obrazovanje ili ne
  • KAKO JE POSLOVALA FONDACIJA ANA I VLADE DIVAC U 2015. GODINI Obezbedili 2,2 miliona dolara pomoći za 130.000 ljudi
  • Točeni Jelen – svaki gutljaj kao da je prvi
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE (I deo) Sedam stvari koje klijenti očekuju
  • U ORGANIZACIJI TGI GRUP INTERNEŠENEL Uručena priznanja “Superbrend Srbija”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2016.
Podelite ovaj tekst: