USPON DEOBNE EKONOMIJE: Što je tvoje, može da bude i moje

Evropska komisija konačno prihvatila realnosti “kolaborativne potrošnje”, poslovnog koncepta u kojem se stvari i usluge iznajmljuju, umesto da se kupuju i poseduju, pa je preporučila da se poduhvati kao što su Uber i Airbnb zabranjuju “samo izuzetno”

uspon-deobne-ekonomijeEvropa, odnosno Evropska unija, konačno je postala spremna za “deobnu ekonomiju”. U izveštaju Evropske komisije objavljenom početkom juna – dokumentu od 20 strana i 50 stranica dokumentacije – iznela je putokazne principe za 28 zemalja članica, koji doduše nisu pravno obavezujući, ali su i kao takvi prva potvrda da briselska birokratija počinje da uvažava realnosti takozvane “kolaborativne potrošnje”, sektora koji je prošle godine imao obrt od oko 28 milijardi evra, a čiji se potencijali procenjuju na oko 500 milijardi.

”Kolaborativna potrošnja” je zvaničan termin za poslovni koncept da se stvari i usluge iznajmljuju, umesto da se kupuju i poseduju. Popularniji je međutim izraz “deobna ekonomija” (sharing economy), a u opticaju je i skraćenica P2P (peer to peer). Sve se, međutim, odnosi na inovaciju koja je krajem prošle decenije začeta u Silicijumskoj dolini, što znači da je reč o nečemu što je omogućeno tamošnjom informatičkom revolucijom koja je još u toku.

Barjaktari – taksi i hoteli

Deobna ekonomija se već doživljava kao alternativa tradicionalnom kapitalizmu. Nema doduše konsenzusa da li je baš tako, ali je sigurno da je reč o izazovu nekim tradicionalnim industrijama, među kojima najveću nelagodu zbog “remetilačkog faktora” imaju taksi službe i hotelski lanci.

Reč je dakle o poduhvatima o kojima se poslednjih godina najviše govori i koji su tipični “jednorozi” (unicorns), što je takođe novi pojam u poslovnom svetu. “Jednorog” je, naime, startap kompanija – dakle poduhvat zasnovan na nekoj novoj ideji – čija je vrednost od milijardu dolara pa naviše.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Novak Đoković fondacija ulaže 700.000 evra
  • KONKURENCIJA NA TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE Kogeneracija – Struja iz do sada neiskorišćenog gasa
  • MARIJANA VASILESKU, ČLANICA IZVRŠNOG ODBORA, NADLEŽNA ZA RESOR ZA POSLOVE SA STANOVNIŠTVOM SBERBANKE Mi smo tamo gde su naši klijenti
  • EDUKACIJA PRED NOVIM IZAZOVIMA ZBOG SAVREMENIH TEHNOLOGIJA Da li treba plaćati za visokoškolsko obrazovanje ili ne
  • KAKO JE POSLOVALA FONDACIJA ANA I VLADE DIVAC U 2015. GODINI Obezbedili 2,2 miliona dolara pomoći za 130.000 ljudi
  • Točeni Jelen – svaki gutljaj kao da je prvi
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE (I deo) Sedam stvari koje klijenti očekuju
  • U ORGANIZACIJI TGI GRUP INTERNEŠENEL Uručena priznanja “Superbrend Srbija”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2016.
Podelite ovaj tekst: