MENADŽERSKI VODIČ: Usamljeni na vrhu

Uprkos tome što ima mnogo “prijatelja”, generalni direktor je izolovan, što je prepreka koja stalno mora da bude savladavana 

Sve kockice su se složile, prepoznali su vaš talenat, imaju poverenja u vaše znanje i sposobnosti i konačno ste postali glavni. Generalni direktor firme.

Sa tim idu “posebna ovlašćenja i odgovornosti”, kako to piše u zakonu i kako je u praksi. Od vaših odluka zavisi da li će firma, ako vam je možda poverena uloga njenog spasioca, ozdraviti, ili, ako je već bila u dobrim vodama, nastaviti da prosperira.

Biti broj jedan podrazumeva, dakle, vlast i činjenicu da sada vi odlučujete o daljim karijerama, pa u krajnjem ishodu i životnim sudbinama ne samo članova vašeg užeg tima, nego i svih zaposlenih. Praktičan rezultat toga jeste da ćete, iako ste samim postavljenjem automatski stekli dosta novih “prijatelja”, u suštini biti usamljeni.

Ovaj sindrom je naročito izražen kod onih koji su prvi put na vrhu, kada su izloženi razložnim sumnjičenjima i kada skeptici prate svaki njihov korak, ne bi li potvrdili svoje početne rezerve o izboru koji je načinio upravni odbor ili vlasnik. U jednom istraživanju o ovom problemu, čak 70 odsto onih koji su prvi put na mestu broj jedan izjavili su da osećaj izolacije utiče na kvalitet njihovih odluka.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: