MENADŽERSKI VODIČ: Zrnca mudrosti Čarlija Mangera

Čarli Manger (Charlie Munger) je poznata ličnost, ali samo ako ste akter sveta velikih finansija ili ste upućeni u tu oblast čije je glavno pravilo da se pare prave – parama.

Čarli Manger (93)

Manger je naime biznismen, investitor, publicista, lantrop… Najčešće se pominje kao desna ruka Vorena Bafeta, jednog od najuspešnijih poslovnih ljudi današnjice, koji je, posle decenija na prvom mestu, sa oko 80 milijardi dolara, drugi najbogatiji čovek sveta (sa trona ga je nedavno svrgao Džef Bejzos, preduzetnik iz Silicijumske doline, vlasnik Amazona).
Formalno je potpredsednik investicione kompanije Berkshire Hathaway čiji je većinski vlasnik Bafet, sa kojim je ortak još od 1959. godine. Zajedno su početni kapital kompanije uvećali za 20.000 puta!

Čarli Manger danas ima 93 godine (Bafet je šest godina mlađi) i sasvim je sigurno da nikad neće biti penzioner. Pored angažmana u matičnoj kompaniji, obavlja i poslove predsednika medijske kuće iz Los Anđelesa Daily Journal Corporation i člana upravnog odbora američkog lanca diskont samoposluga CostCo.

Ono što ga dodatno izdvaja od drugih jeste reputacija mudraca: da je najveći intelektualac među velikim investitorima i jedan od najcitiranijih američkih kapitalista.

Studirao je, između ostalog, i meteorologiju (što nije bez značaja u poslu kojim se bavi), da bi 1948. na Harvardu diplomirao pravo. Hobi mu je arhitektura (projektovao je nekoliko zgrada), a svojom važnom veštinom smatra i umeće za kartaškim stolom.

Njegovo bogatstvo od 1,8 milijardi, na koliko ga procenjuje pedantni evidentičar globalnih milijardera, magazin Forbs, nije ni blizu Bafetovom, ali je dovoljno da ga uvrsti u klub darežljivih lantropa: primaoci njegovih finansijskih darova su pre svega američki univerziteti.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAKO NEDOVOLJNO RAZVIJENE EKONOMIJE TREBA DA PRIMENJUJU EU STANDARDE: Fino štimovanje finansijskih tržišta
  • IGOR KALINIĆ: Fleksibilnost ciljeva donosi uspeh
  • ISTRAŽIVANJE U OKVIRU PROJEKTA: PODRŠKA ZA „STARTAP GENERACIJU“ – PRILIKE ZA SRBIJU: Kakva je percepcija preduzetništva u Srbiji
  • TV SLIKE I PRILIKE: Ne živeti u laži, a ne kazati istinu
  • ARTUR TUREMKA: Elektronsko plaćanje u javnom prevozu
  • MILAN ZALETEL: Vip uložio više od 965 miliona evra
  • SOTIRIS KOSTOUROS: Sva naša ulaganja u proizvodnju i ljude su se isplatila
  • NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE ŠIRI POSLOVANJE U REGIONU: Nafta i gas iz Panonskog mora
  • PORUKE VREMENA PROŠLIH – ISTORIJA I TRADICIJA FILANTROPIJE U SRBIJI U 20. I 21. VEKU (4) Doktor prava i filantrop
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2018.
Podelite ovaj tekst: