POSLOVNA SAZNANJA: Koje dragocenosti posedujemo

Pronašao dečak divan, neobičan kamen. Delovalo mu je da je vredan i odluči da ga proda. Mučilo ga je samo što nije znao po kojoj ceni da ga ponudi, pa je pitao dedu.

Piše: Stella Karl Ćosić

Pogleda deda kamen i shvati da je u pitanju poseban komad, ali i odlična prilika za životnu lekciju, pa reče unuku: „Imam predlog za tebe. Kad te pitaju koliko kamen košta, ti samo podigni dva prsta i nemoj ništa da pričaš. I još nešto. Kamen nemoj da prodaš, prvo ga ponudi da bolje razumeš šta ljudi za njega nude. Neka ti prvo mesto bude pijaca, a posle ćemo se dogovoriti za dalje.”

Dečak posluša dedu i sutradan ode na buvlju pijacu. Prilazili su ljudi, zagledali i dođe jedan čovek, vidi se baš zainteresovan. Upita dečaka za cenu, a on, kao što je deda rekao, podiže dva prsta.

Čovek reče: „20 dolara tražiš za kamen? Pa to je u redu, baš mi se dopada.“

Dečak se zahvali čoveku i reče da ga ipak ne prodaje, pa čovek ode. Sav srećan, brže-bolje pohita kući da ispriča dedi šta se desilo: „Deda, čovek mi je ponudio 20 dolara za ovaj kamen. Pa to je odlično! Što si rekao da ga ne prodam?“ Deda se nasmeši i reče unuku nešto kao “strpi se, biće još prilika”, nešto što stariji uvek govore mlađima ali oni retko čuju. Posavetova deda unuka da sutra ponovo ponudi kamen, ali ovaj put draguljarima. „Šta su to draguljari, deda? Gde da ih nađem?“ zapita unuk. Deda ga uputi u zanatsku ulicu gde su stari majstori još uvek ručno pravili nakit.

„Zar takvo mesto postoji?“, zapita dečak. Sutradan dečak pronađe ulicu i krene od jedne do druge radnje. U prve tri nisu bili zainteresovani, a u četvrtoj majstor uze kamen u ruku, pa poče da ga zagleda sa svih strana. Dečak je stajao i čekao da mu se majstor obrati. „Koliko tražiš za ovaj kamen, dečače?“ upita majstor. Dečak podiže bojažljivo dva prsta. „200 dolara? Pa dobro, ovo parče to i zaslužuje“ , reče majstor.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KAKO NEDOVOLJNO RAZVIJENE EKONOMIJE TREBA DA PRIMENJUJU EU STANDARDE: Fino štimovanje finansijskih tržišta
  • IGOR KALINIĆ: Fleksibilnost ciljeva donosi uspeh
  • ISTRAŽIVANJE U OKVIRU PROJEKTA: PODRŠKA ZA „STARTAP GENERACIJU“ – PRILIKE ZA SRBIJU: Kakva je percepcija preduzetništva u Srbiji
  • TV SLIKE I PRILIKE: Ne živeti u laži, a ne kazati istinu
  • ARTUR TUREMKA: Elektronsko plaćanje u javnom prevozu
  • MILAN ZALETEL: Vip uložio više od 965 miliona evra
  • SOTIRIS KOSTOUROS: Sva naša ulaganja u proizvodnju i ljude su se isplatila
  • NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE ŠIRI POSLOVANJE U REGIONU: Nafta i gas iz Panonskog mora
  • PORUKE VREMENA PROŠLIH – ISTORIJA I TRADICIJA FILANTROPIJE U SRBIJI U 20. I 21. VEKU (4) Doktor prava i filantrop
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2018.
Podelite ovaj tekst: