MILOŠ MARKOVIĆ, LAD GRUPA: Zaštita životne sredine počinje od otpadnih voda

Srbija ima regulativu, odnosno propisane standarde za kvalitet vode za piće i otpadnih voda, koji ne zaostaju za evropskim. Ali, pitanje je kolika je ekonomska moć države da sprovede te propise i da rešava ekološke probleme. Zato, recimo, Beograd još uvek nema tretman otpadnih voda, nego se one direktno ispuštaju u Savu i Dunav

Miloš Marković

Miloš Marković

LAD grupa iz Beograda (LAD Group) zvanično je u junu ove godine započela pripremnu fazu projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda termoelektrane Nikola Tesla B. Trenutno je u završnoj fazi preliminarni projekat i izrada kompletne projektne dokumentacije, u saradnji sa konzorcionim partnerom KP RIA iz Brna (Češka), nakon čega sledi završna faza pripreme glavnog projekta i otvaranje gradilišta tokom maja 2014. godine. U planu je da, u skladu sa dinamikom, sistem bude izgrađen i pušten u rad do kraja 2015. Ukupna vrednost investicije je 7,5 miliona evra, a radove finansira Evropska unija preko Delegacije EU u Srbiji, kroz IPA program.

Ovako je Miloš Marković, vlasnik i generalni direktor LAD grupe iz Beograda, objasnio aktuelne poslovne poduhvate svoje kompanije. U razgovoru za Magazin Biznis on ističe da je veoma ponosan što je domaćim stručnjacima povereno rukovođenje izgradnjom ovog višestruko značajnog postrojenja i veruje da je ovaj projekat samo prvi korak u regulisanju tretmana otpadnih voda grada Beograda i njegove okoline.

– To je oblast o kojoj kod nas donedavno nije bilo ni govora, ali svakako je reč o krucijalnim projektima, pre svega sa ekološkog stanovišta. Do sada su iz IPA fondova finansirani uglavnom regionalni sistemi za tretmane otpadnih voda, kao što je Vrbas – Kula na kome mi takođe učestvujemo, a tu su i aktuelni projekti za Šabac, Leskovac i sada za termoelektranu Nikola Tesla. Upravo je namera Evropske komisije da se tretman voda dovede na određeni nivo prihvatljiv za evropske standarde, koji će doprineti i zaštiti životne sredine – objašnjava Marković.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA U BORBI PROTIV SIVE EKONOMIJE: Država godišnje gubi 300 miliona evra
  • FAKULTET ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU (FEFA) OBELEŽIO JUBILEJ: Deset uspešnih generacija FEFA
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NOVI PROJEKAT BANKE INTEZA ZA PODSTICAJ AGRARA: Pobednici konkursa ”Inteza farmer 2013”
  • POŽAREVAČKA KOMPANIJA OBARA REKORDE: Još deset miliona evra investicija u Bambi
  • SAVET STRANIH INVESTITORA PREDSTAVIO JOŠ JEDNU “BELU KNJIGU”: Potrebne su brže i bolje reforme
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (3): Ljudi su najveće bogatstvo kompanija
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (9): Dobar finansijski plan je ključ uspeha
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2013.
Podelite ovaj tekst: