KOMPANIJA NELT U AFRICI: Prvi srpski brend u Angoli

Za ulazak na drugi kontinent Nelt je odabrao zemlju sa najvećim potencijalom ekonomskog rasta u regionu, ali je ubrzo svoje poslovne operacije proširio na još neke zemlje podsaharskog klastera. Prve prodajne operacije započete su krajem marta 2011. godine sa 12 zaposlenih, a danas upošljava preko 70 lokalnih radnika, dok sedam iskusnih menadžera i eksperata iz Srbije daju podršku ovom biznisu

Robert Jenovai

Robert Jenovai

Kompanija Nelt Co obeležila je sredinom juna ove godine dve decenije uspešnog poslovanja tokom kojih je od veleprodajne firme postala lider u pružanju usluga u oblastima distribucije robe široke potrošnje, logistike, proizvodnje, maloprodaje i marketinga. Sa 3.000 zaposlenih, u osam zemalja na dva kontinenta, sa više od 100 principala koje opslužuje sa skoro hiljadu vozila i sa skladišnim kapacitetima od 115.000 kvadratnih metara, Nelt je u regionu zapadnog Balkana lider u distributivnom poslu, koji servisira godišnje 30.000 prodajnih mesta.

Poslovni odnos sa kompanijom Procter & Gamble (P&G) omogućio je kompaniji Nelt da započne poslovne operacije i u Africi. Time je ispunjena vizija internacionalnog širenja i strategija P&G da se pokriju nepokrivena ili nedovoljno pokrivena tržišta. Zajedničkom analizom potencijala, dugoročnih perspektiva rasta zemalja u regionu, kao i procenom rizika poslovanja odlučili su se za podsaharski klaster zemalja, koji prema P&G klasifikaciji obuhvata Angolu, Zambiju, Zimbabve, Mozambik i Malavi.

Geografski gledano, podsaharski region u Africi danas ima više od 760 miliona stanovnika, a procena je da će do 2025. godine imati 1,2 milijarde, odnosno 1,7 milijardi stanovnika do 2050. Istovremeno, u centralnoj i istočnoj Evropi populacija će stagnirati i počeće naglo da se smanjuje nakon 2020. godine.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA U BORBI PROTIV SIVE EKONOMIJE: Država godišnje gubi 300 miliona evra
  • FAKULTET ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU (FEFA) OBELEŽIO JUBILEJ: Deset uspešnih generacija FEFA
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NOVI PROJEKAT BANKE INTEZA ZA PODSTICAJ AGRARA: Pobednici konkursa ”Inteza farmer 2013”
  • POŽAREVAČKA KOMPANIJA OBARA REKORDE: Još deset miliona evra investicija u Bambi
  • SAVET STRANIH INVESTITORA PREDSTAVIO JOŠ JEDNU “BELU KNJIGU”: Potrebne su brže i bolje reforme
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (3): Ljudi su najveće bogatstvo kompanija
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (9): Dobar finansijski plan je ključ uspeha
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2013.
Podelite ovaj tekst: