Мирко Перић: Успео са медом, после лекција са гљивама

Мирко Перић се као двадесетогодишњак упустио у производњу шитаки гљива и после осам година пионирског рада, ипак, решио да се посвети производу у чијој основи је нешто што је традиција његове породице – мед

Мирко Перић

Из родног села Петка, поред Пожаревца, Мирко Перић (35) је по завршетку средње школе кренуо на студије електротехнике. Међутим, од академских обавеза примамљивија му је била идеја да се врати у завичај и оствари велику жељу – упусти се у предузетничке воде и постане свој газда.

На узбудљивом и помало сулудом путу, каже уз осмех, дуже је од деценије и не намерава да одустане.

– Ништа не може да се мери са осећајем задовољства на крају радног дана. Када се саберу сви успешно обављени послови, али и они други. Све су то добре пословне и животне лекције, искрено говори о предузетничком искуству за Економетар.

На дедовини, у породичном газдинству, још од дечачких дана помагао је на свим пословима: на њиви, у штали, на пијаци. Јако млад, пре десетак година смело се упустио у пионирски подухват производње шитаки гљива. И није одустао пуних осам година. Тек када је подвукао црту и заокружио читав процес производње, схватио је да у плодном Стигу гљива, чија је постојбина далека Кина, ипак, не може да буде производ са којим ће бити предузетник какав жели.

Од 2016. године окреће се производу који је и пре тога био један из палете вредне породице Перић. Мед и кошнице увек су били њихова обавеза али највише из личне потребе. Тек нешто мало, ако је година била добра, износили су на пијацу за продају.

Иновативан и склон да се упусти у изазов стварања нечег новог, осмислио је производ у чијој основи је управо мед: медени крем са лешником.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ФОНДАЦИЈА РНИДС О САЈБЕР БЕЗБЕДНОСТИ: ДИГИТАЛНО БОЈНО ПОЉЕ: Едукација кључна за безбедност на интернету
  • УТИЦАЈ ДИГИТАЛНИХ СЕРВИСА НА ПОБОЉШАЊЕ УСЛУГА: Moбилнa aпликaциja Уникрeдит бaнкe зa правна лица
  • ПРОБЛЕМИ ОРГАНИЗОВАНОГ ОДВОЂЕЊА ОТПАДНИХ ВОДА СЕОСКИХ НАСЕЉА У СРБИЈИ: Само осам одсто сеоских домаћинстава има прикључак на јавну канализацију
  • Следећи број Економетра излази 10. децембра 2019.
Podelite ovaj tekst: